Aktualno
StoryEditor

Ministar Ćorić odgovara zašto još nije procijenjena vrijednost Ine i bira li se novi konzultant

29. Srpanj 2019.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je da će informacije o eventualnom novom Vladinom konzultantu za otkup dionica Ine od MOL-a, biti jasnije nakon sjednice Savjeta za Inu koji bi se trebao održati u srijedu.

Na pitanje bira li se novi konzultant za otkup dionica Ine, Ćorić je nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u Hrvatskim vodama odgovorio da će se u srijedu održati sjednica Savjeta za Inu te da će nakon toga biti poznati sljedeći koraci.

Vlada je prošle godine u proljeće odabrala konzorcij u kojem su Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ) za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine, a ponuda tog konzorcija financijski je teška osam milijuna eura.

Nova TV u nedjelju je objavila kako će Savjet za Inu odabrati novoga Vladina konzultanta koji bi trebao dubinski skenirati Inu te da bi to mogla biti tvrtka Lazard.

Upitan zašto konzultant nije uspio odraditi procjenu vrijednosti Ine, Ćorić je odgovorio da je u pregovorima o detaljima samog ugovora došlo do određenih "prijepora odnosno nesuglasja oko određenih aktivnosti", pa nije došlo do realizacije.

Na pitanje zašto sve skupa tako dugo traje, iako je jasno da je cijeli proces kompleksan, odgovorio je da je pitanje vlasničkih i bilo kakvih pravnih radnji vrlo osjetljivo i zato nije bilo moguće ubrzanje ili preskakanje koraka.

Upitan je li realno da Hrvatska do kraja mandata trenutne Vlade otkupi dionice Ine od MOL-a, odgovorio je kako je "realno da Republika Hrvatske na temelju analize koja će uslijediti da svoju ponudu i da druga strana po toj ponudi reagira".

Dodao je kako o finalnoj fazi ovisi hoće li do otkupa doći ili ne.

- Kupac - RH i prodavatelj - MOL, trebali bi se usuglasiti o cijeni - dodao je.

Upitan koliko pri tome treba taktizirati, jer smo u svojevrsnom prijeporu s mađarskom stranom, a očekujemo da će Mađari ući i u projekt LNG terminala na Krku, odgovorio je da su to dva odvojena posla, jer je u jednom slučaju riječ o odnosu Hrvatske i privatne kompanije, a u drugom o odnosu s Hrvatskom i Mađarskom.

- RH je zainteresirana za partnerstvo i to ne samo s Mađarskom, po pitanju LNG-a - rekao je Ćorić i dodao da hrvatska država želi dugoročno zadržati dominantnu ulogu u LNG terminalu odnosno većinski vlasnički udio.

- Na stolu je mađarska ponuda da kupe 25 posto u tom terminalu, a s naše strane razgovor o tome uvjetovan je prije svega zakupom kapaciteta - kaže Ćorić.

Na pitanje je li Vlada zadovoljna načinom na koji se trenutno upravlja Inom, podsjetio je da je Vlada 2016. godine objavila želju da otkupi udio MOL-a u Ini i da to jasno govori o tadašnjem zadovoljstvu.

U međuvremenu je, kako je rekao, prije svega poboljšana komunikacija, a u budućnosti su vrlo bitne odluke o ulaganjima, prije svega u rafinerijskom biznisu.

01. prosinac 2023 04:25