Aktualno
StoryEditor

FOTO Ministar Horvat dodijelio poduzetnicima 85 milijuna kuna potpora

03. Lipanj 2019.

Tiskarskoj tvrtki I.T. - Graf iz Zagreba dodijeljeno je danas u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta više od 6,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za projekt Opremanja proizvodnje za veću konkurentnost na domaćem i stranom tržištu, vrijedan ukupno 14,6 milijuna kuna. Kako je na svečanoj dodjeli ugovora istaknuo vlasnik i direktor tvrtke Tomislav Ivičinec, ova sredstva mogla bi biti presudna za tu tvrtku koja se želi dokazati na stranom tržištu.

- Cilj je uložiti u najviše certifikate proizvodnje i dokazati kako tiskara iz Hrvatske može zadovoljiti sve svjetske kriterije. Osim toga, otvorit ćemo i 20 novih radnih mjesta nakon proširenja proizvodnih kapaciteta - istaknuo je Ivičinec.

Osim I.T. - Grafa, danas su u Ministarstvu gospodarstva dodijeljeni ugovori vrijedni 85 milijuna kuna hrvatskim poduzetnicima koji su sredstva dobili temeljem natječaja „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP“, „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova, faza 2“ i „Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom (ISO i slične norme)“. Inače, iznos bespovratne potpore za tih 20 poduzetnika iznosi ukupno 35 milijuna kuna.

- Hvala vam na strpljenju i vremenu uloženom od aplikacije za sredstva do dodjele novca, kao i na hrabrosti jer je ući u investicijski ciklus u Hrvatskoj danas, teško - istaknuo je ministar gospodarstva Darko Horvat na početku svečane dodjele. Naveo je i to kako je rast BDP u prvom kvartalu od 3,9 posto rezultat sinergijskog efekta Vlade koja radi na nekoliko kolosijeka, a poticanje domaćih poduzetnika kroz bespovratna EU sredstva samo je jedan od tih kolosijeka.

Inače, danas dodijeljena sredstva namijenjena su povećanju proizvodnje, povećanju izvoza i stvaranju novih radnih mjesta, jačanju međunarodne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz predstavljanje proizvoda i usluga na međunarodnom tržištu te olakšanom pristupu tržištima i povećanju konkurentnosti MSP-ova.

Bespovratna sredstva dobio je i Hangar 18 iz Koprivnice, jedini hrvatski proizvođač pametnih telefona, i to u iznosu od 920.000 kuna za projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna za povećanje međunarodne konkurentnosti odnosno za sudjelovanje na dva međunarodna sajma. Kako je naglasio Mario Kralj, osnivač, vlasnik i direktor tvrtke, sredstva će Hangar 18 iskoristiti za izlazak na nova tržišta.

- Nećemo sigurno stati, molimo Vladu samo da nas prati još više i jače - apelirao je Kralj.

[caption id="attachment_387103" align="aligncenter" width="750"] Mario Kralj i Darko Horvat, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Ministarstvo gospodarstva je u posljednje četiri godine u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. objavilo ukupno 29 poziva na dostavu projektnih prijedloga vrijednosti 6,2 milijarde kune, od čega je njih 21 direktno namijenjenih poduzetnicima u vrijednosti 5,1 milijarde kuna bespovratnih sredstava.

- Očekujemo da će dodijeljene potpore generirati 7,4 milijardi kuna investicija, od čega 6,47 milijardi kuna poduzetničkih investicija. Uz unapređenje poslovanja poduzetnika, sačuvat ćemo 17.000 radnih mjesta i otvoriti više od 8.000 novih radnih mjesta - zaključio je ministar Horvat.

Upitan ima li kakvih povratnih informacija iz Kine vezano za 3. maj i Uljanik, Horvat je kazao da u ovom trenutku još uvijek nema konačni stav Kineza, kazavši kako očekuje "komad papira" na kojem će biti ili njihova ponuda ili analiza, a čim ga dobije, podijelit će ga s hrvatskom javnošću, prenosi Hina.

24. travanj 2024 02:22