Aktualno
StoryEditor

Ministar Marić: Ne znam otkud priča o smanjenju plaća

30. Srpanj 2018.

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je rekao kako ne zna otkud priča o smanjivanju plaća kao posljedica porezne reforme kad gleda da porezno rasterećenje u smislu benefita bude što pravednije za građane, poduzetnike i porezne obveznike.

>>>DZS: Prosječna neto plaća u travnju porasla na 6.220 kuna

"Stvarno ne znam otkud se prolomila priča o smanjenju plaća", rekao je ministar Marić te dodao da nikad, otkad je imenovan za ministra financija, nije spomenuo smanjivanje već isključivo rast plaća.

Isto tako, govorio sam da kroz porezni sustav ne možemo jamčiti da će do toga i doći jer, naravno, moramo gledati ‘paket‘ - i širinu i cjelinu, istaknuo je Marić.

Rekao je da dijelove porezne reforme još uvijek ne bi komentirao dok se ne predstaviti cjelina. Jer, rekao je, tek tada će se iz temelja moći donositi sudovi i zaključivati, kako koalicijski partneri tako i opća javnost.

Podsjetio je da je to nastavak porezne reforme kojoj su put utrli još krajem 2016., s prvim paketom.

Ministar Marić rekao je kako gleda da porezno rasterećenje u smislu benefita bude što pravednije za građane, poduzetnike i porezne obveznike.

Također, dodao je da se ne mogu usredotočiti samo na to znači li nekom porez na dohodak povećanje plaća ili ne.

>>>Zdravko Marić: Slijede usklađenje trošarina s EU direktivama

"U ovom trenutku više od polovice hrvatskih obveznika poreza na dohodak uopće nije u ‘škarama‘ poreza na dohodak", rekao je te dodao kako zbog tog nema te izmjene koja bi njima osigurala porast neto plaća.

No, ustvrdio je, raspoloživi dohodak građana može biti povećan i na neke druge načine, također kroz porezni sustav. Pričekajte još koji dan pa ćete vidjeti, poručio je ministar Marić.

06. lipanj 2023 04:53