Aktualno
StoryEditor

Ministar Marić o stanju državne imovine u Varaždinskoj županiji

21. Svibanj 2018.

Ministar državne imovine Goran Marić sa suradnicima u ponedjeljak je na radnom sastanku u Varaždinu s predstavnicima županijske vlasti, saborskim zastupnicima te gradonačelnicima i načelnicima općina s područja Varaždinske županije razgovarao o stanju državne imovine u toj županiji te mogućnosti njezina svrsishodnijeg aktiviranja u korist lokalne zajednice.

Marić je sastanak ocijenio izvrsnim i dodao kako se razgovaralo o dosta neriješenih problema.

- Dobili smo popis 50-ak predmeta s područja županije, gradova i općina kojima će se naše Ministarstvo posvetiti i ažurnije reagirati. Naravno, neki od njih su prioriteti i već smo danas neke razriješili, rekao je ministar.

>>>G. Marić: Prihodi od državne imovine računat će se u milijardama

Istaknuo je kako će se najveći problemi koje jedinice lokalne i područne samouprave imaju s Ministarstvom riješiti donošenjem novog Zakona o upravljanju državnom imovinom, o kojemu bi se u petak trebalo glasovati u Hrvatskome saboru.

Ministar Marić naglašava kako će se njime konačno pokazati svijest i spoznaja o stanju državne imovine i njezine važnosti i potencijala.

- Dosad nije bilo dovoljno spoznaje o stanju, a kamoli o potencijalu takve imovine. S aktivacijom državne imovine po gradovima i općinama, državni će proračun biti bogatiji, prihodi će se znatno povećati. Jedinice lokalne samouprave će oživjeti, investicije će se osigurati, a onda to sa sobom donosi nova zapošljavanja i ostanak ljudi u tim krajevima, kazao je Marić.

>>>Varaždin: Varteksova robna kuća postaje Gradska knjižnica

Zadovoljan sastankom bio je i varaždinski župan Radimir Čačić koji je istaknuo da u Varaždinskoj županiji ima nekoliko vrlo ozbiljnih problema vezanih uz državnu imovinu, ali da se oni polako rješavaju u dogovoru i uz podršku Ministarstva, posebice kad su u pitanju dva važna projekta.

- Danas smo dobili obavijest da je odobreno 800 tisuća kuna europskog novca za projekt dvorca Opeka u Vinici. Za to je pretpostavka, da bi dobili 35 do 40 milijuna za Centar kompetencije za hortikulturu, da se taj prostor prenese u vlasništvo Županije. Danas je dogovoreno s ministrom i njegovim suradnicima da to napravimo u najkraćem roku, kako bi taj novac mogli povući, rekao je Čačić.

>>>Štromar nepravomoćno osuđen zbog sklapanja ugovora bez postupka javne nabave

Dodao je da je ozbiljan projekt i jahaona, opisavši ga kao atraktivan gospodarski, turistički i sportski projekt.

- U suradnji s Gradom Varaždinom, mi uzimamo taj prostor jahaone u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu, a onaj bočni i druge prostore uzima Grad. Mi uzimamo to na korištenje, a za taj smo projekt dobili suglasnost Ministarstva obrane i podršku Ministarstva državne imovine, kazao je varaždinski župan.

Čačić je također istaknuo kako je s ministrom Marićem već dogovoren novi sastanak koji bi se trebao održati početkom rujna i na kojem će se razgovarati o tome što je od danas dogovorenog i realizirano.

04. veljača 2023 22:41