Aktualno
StoryEditor

Ministar sigurnosti BiH: Ovdje je 2 tisuće ilegalnih migranata, svi ostali otišli ka Hrvatskoj

21. Kolovoz 2018.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić u utorak je ponovo ustvrdio kako je najveći dio od oko jedanaest tisuća ilegalnih migranata koji su od početka godine ušli u njegovu državu već napustio teritorij BiH i nastavio put ka Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije.

On je na konferenciji za novinstvo, održanoj u Banjoj Luci, kazao kako u BiH trenutačno boravi tek oko dvije tisuće ilegalnih migranata.

>>>U Hrvatsku iz BiH od kraja prošle godine ušlo 6.000 ilegalnih migranata

"U Bihaću je oko 700 tih ljudi, u Velikoj Kladuši isto toliko, u hotelu "Sedra" (kod Cazina) oko 200 i možda još neki manji broj u drugim mjestima i to je sve", kazao je Mektić.

Prema tom izračunu ka Hrvatskoj je do sada uspjelo nastaviti put barem devet tisuća migranata, iako podaci hrvatskog MUP-a sugeriraju kako je ta brojka puno manja.

Nitko od migranata nije zainteresiran za ostanak u BiH

Na pitanje kako komentira ovakve razlike u procjenama, ministar Mektić u utorak je kazao kako su moguća samo dva odgovora: ili hrvatska policija sve te ilegalne migrante nije otkrila nakon prelaska granice ili ih jednostavno nije registrirala.

Kategoričan je u tvrdnji kako te tisuće migranata definitivno nisu u BiH, jer bi ih se negdje moralo vidjeti. "Gdje su ti ostali ljudi", upitao je Mektić dodajući kako je svima jasno da nitko od migranata nije zainteresiran za ostanak u BiH, kao i da policijske agencije u toj zemlji imaju precizne podatke o broju "ilegalaca" koji su ušli u zemlju.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odbacio je u ponedjeljak izjave iz BiH da se osam tisuća migranata, kojih je manje u BiH, nalazi u Hrvatskoj te ustvrdio da broj nezakonitih prelazaka cijele granice, uključujući i onu sa Srbijom, ove godine iznosi ukupno 3200 osoba.

>>>Ministar sigurnosti: BiH neće biti prihvatni centar za ilegalne migrante

Bilježimo 26 posto povećanje broja nezakonitih prelazaka, pri čemu je još uvijek značajan dio na granici sa Srbijom, kazao je Božinović i dodao da hrvatska policija radi svoj posao u skladu sa zakonom i šengenskim pravilima, sve u cilju jačanja javnog reda, mira, sigurnosti i zaštite poretka za sve građane i goste Republike Hrvatske.

Na pitanje novinara kako komentira da na području Drežnice građani često viđaju izbjeglice, Božinović je kazao da policija zaustavlja migrante na granici, te da ima i nekoliko ‘prstenova‘ kojima prati i privodi eventualne krijumčare koji su u vezi s ilegalnim migrantima. Božinović je dodao da je ove godine broj procesuiranih krijumčara povećan za više od 70 posto.

04. ožujak 2024 09:51