Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo branitelja reagiralo na ‘medijsku hajku‘: Nabava državnih zastava sukladna je zakonu

06. Srpanj 2017.

Ministarstvo hrvatskih branitelja priopćilo je u četvrtak kako je natječaj o nabavi državnih zastava, potrebnih za odavanje vojnih počasti pri pokopu umrlih hrvatskih branitelja, sukladan Zakonu o javnoj nabavi, odbacujući medijske napise i komentare kojima se insinuira kako je javni natječaj za nabavu državnih zastava Republike Hrvatske povezan s korupcijom.

Sve insinuacije o nezakonitosti i nepravilnostima javnog natječaja za nabavu državnih zastava Republike Hrvatske Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro odbacuje. Bilo bi u potpunosti neprimjereno i sramotno da Ministarstvo popušta pred hajkom neupućene javnosti i da ne osigura zastave za pogreb hrvatskim braniteljima na kojima se temelji hrvatska država, ističu iz Ministarstva.

>>>Medved povlači Registar, uvodi naknadu za nezaposlene branitelje i širi prava HVO-a

Napominju kako je Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji propisano pravo pokopa umrlih hrvatskih branitelja, uz odavanje vojne počasti kao najvišeg državnog priznanja pojedincu za njegov doprinos u stvaranju suverene i slobodne Republike Hrvatske.

Navode i kako se radi o zastavama dimenzija 300x150 centimetara, dvostruko većih od zastava čiji se omjer i cijene ističu u medijima, a dizajnirane su za prekrivanje lijesa pokojnika.

>>>Medved najavio veteranske centre u Daruvaru, Petrinji, Šibeniku, Sinju i Osijeku

-Svako odstupanje od dostignutog standarda, narušavanje kvalitete i oblika koji su definirani 1998. godine te prilagođeni protokolarnom slaganju i uručivanju obitelji, značilo bi nejednako postupanje spram umrlih hrvatskih branitelja, što je neprihvatljivo, poručuju iz Ministarstva branitelja.

Ističu i kako će se ove zastave, osim za pokope umrlih i identificiranih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koristiti i za potrebe braniteljskih hodočašća te za potrebe obilježavanje obljetnica vezanih uz Domovinski rat.

28. travanj 2024 13:41