Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo poljoprivrede s 13 milijuna kuna financira srednje strukovne škole

13. Prosinac 2017.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je u srijedu ugovore s predstavnicima 30 srednjih škola s programima za poljoprivredna, prehrambena i zanimanja veterinara, ukupno vrijedne 13 milijuna kuna, čime se bespovratno financiraju projekti tih škola za bolju opremu i kvalitetniju nastavu.

Riječ je o prvim takvim sredstvima koje Ministarstvo poljoprivrede daje za srednje škole koje provode obrazovne programe za sektor poljoprivrede, prehrane i veterine, a iako je prvobitno za to bilo predviđeno 5 milijuna kuna, ministar Tolušić je zbog velikog zanimanja škola i njihovih prijava na natječaj odlučio ukupni iznos povećati na 13 milijuna.

>>>Tolušić: 447 tisuća kuna dobit će šest hrvatskih proizvoda za zaštitu izvornosti

- Ugodno sam iznenađen velikim odazivom na taj naš natječaj, jer iako u Hrvatskoj već imamo oko 165 tisuća OPG-ova, ipak je obrazovanje za poljoprivredu još ‘lošija strana priče‘ te ovime želimo potaknuti ne samo veći upis učenika u ta zanimanja nego i ukupno jače i kvalitetnije obrazovanje. To traži i novu moderniju opremu, laboratorije i druge uvjete za praktični rad u nastavi da ono što nauče u teoriji učenici mogu i primijeniti u praksi u školi već iduće godine, istaknuo je Tolušić.

Zbog toga se iduće godine u tim zanimanjima očekuje i više učenika, jer kako je poručio ministar "od poljoprivrede se može dobro živjeti, a ako imaju bolje uvjete u školi ljepše će im biti i na nastavi".

Ravnatelji škola poručili su, pak, kako je u većini škola za ta zanimanja oprema zastarjela, pa i pokvarena, pa će dodijeljena sredstva dobro doći.

Na potpisivanju je Tolušić najavio školama da će sredstva dobiti najvjerojatnije već ovaj tjedan, a pozvao ih je da se na sličan natječaj jave i iduće godine.

>>>Tolušić: Poljoprivreda treba biti samodostatna, konkurentna, pametna i održiva

Među 30 srednjih škola iz cijele Hrvatske koja su dobila financiranje, neke su to dobile za samostalne projekte, a neke u partnerstvu s drugim školama, pri čemu su najveće iznose, po nešto malo iznad 900 tisuća kuna dobile škole Stjepan Sulimanac iz Pitomače, Poljoprivredna škola Zagreb, Marka Marulića iz Slatine, Stanka Ožanića iz Zadra, Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci i Isidora Kršnjavoga iz Našica.

Ostali iznosi financiranja kreću se u rasponu od najnižih 47,2 tisuće kuna do nešto malo iznad 465 tisuća kuna.

Ministarstvo poljoprivrede ta je sredstva za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi školama dodijelilo temeljem provedenog javnog poziva srednjim školama ove godine.

19. travanj 2024 18:17