Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo poljoprivrede za 73 posto povećalo sredstva za praćenje i kontrolu bolesti životinja

19. Veljača 2018.

Hrvatskoj je za ovu godinu odobreno 3,8 milijuna eura EU-ovih sredstava za programe praćenja, kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja, što je 73 posto više nego za prošlu godinu, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

Hrvatska je od 2013. članstvom u EU ostvaruje preduvjete za sufinanciranje programa praćenja, kontrole i iskorjenjivanja određenih bolesti životinja. Na godišnjoj razini, sukladno propisima EU, odobravaju se nacionalni programi te se nakon njihove provedbe ostvaruje pravo povrata dijela utrošenih sredstava.

Tako je za 2018. godinu EK odobrila Hrvatskoj ukupno 13 programa i to za bjesnoću (oralna vakcinacija lisica), klasičnu svinjsku kugu u domaćih i divljih životinja, influencu ptica u domaće peradi i divljih ptica, bolest plavog jezika, bolest kvrgave kože, brucelozu ovaca i koza, goveđu spongiformnu encefalopatiju, salmoneloze peradi i antimikrobnu rezistenciju.

>>>Malim gospodarstvima, OPG-ovima, obrtima i zadrugama MINT dodjeljuje 24,6 milijuna kuna potpora

- Ukupno predviđeni maksimalni iznos sufinanciranja odobren za 2018. iznosi 3,8 milijuna eura, što je 73 posto veći iznos od prethodne godine, ističu iz Ministarstva.

Slobodna trgovina

Napominju i kako provedba navedenih programa ima višestruku korist za građane, za proizvođače živih životinja jer se ostvaruju preduvjeti potrebni za slobodnu trgovinu živim životinjama i proizvodima, a dodatno se podiže kvaliteta javnog zdravlja s aspekta sigurnosti hrane i iskorjenjivanja pojedinih osobito opasnih i neizlječivih/smrtonosnih bolesti kao što je bjesnoća.

Iako su u posljednjih sedam godina svi opsežniji nacionalni programi vezani na zdravstvene statuse domaćih životinja u pravilu u cijelosti bili financirani iz sredstava državnog proračuna, njihovim sufinanciranjem od strane EK dodatno je otvorena mogućnost podmirivanja troškova provedbe drugih mjera iz sredstava državnog proračuna i time rasterećenja proizvođača, ističu iz Ministarstva.

Dodaju i kako se provedba programa za navedene bolesti provodila i prije članstva Hrvatske u EU. Prvi opsežni programi iskorjenjivanja bolest provode se kontinuirano od 2005., a mjere propisane programima bile u cijelosti financirane iz državnog proračuna.

>>>Utjecaj prehrambene industrije na ruralni razvoj

Iz Ministarstva naglašavaju kako bi se programi provodili neovisno o opciji sufinanciranja od strane EK jer su statusi koji proizlaze iz njih preduvjet za poboljšanje konkurentnosti hrvatskih proizvođača te preduvjet slobodne trgovine sa zemljama članicama EU i brojnim trećim zemljama.

- Iskorjenjivanje bolesti životinja ima veliki utjecaj na sigurnost hrane i kvalitetu života ljudi, a gospodarski učinci još su veći, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Napominje kako status zemlje slobodne od bolesti jamči nesmetan promet i trgovinu životinjama, a samim time i nesmetan uzgoj i preradu.

- Mi smo zemlja koja ima izvrsno organiziranu i educiranu veterinarsku službu, a njihov predan rad i praćenje događaja u okruženju rezultirali su sjajnim postignućima u borbi protiv bolesti. Povećanje sufinanciranja naših programa od strane EU za 73 posto u odnosu na prošlu godinu izvrstan je pokazatelj da smo mi partner na kojeg se može računati, kazao je Tolušić.

25. travanj 2024 06:45