Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo turizma dodijelilo srednjim strukovnim školama 400 tisuća kuna

30. Ožujak 2018.

Ministarstvo turizma za ovu je godinu srednjim strukovnim i umjetničkim školama dodijelilo bespovratnih 400 tisuća kuna za 12 njihovih projekata, s ciljem promocije i jačanja kompetencija strukovnih zanimanja, izvijestili su u petak iz Ministarstva.

Bespovratne potpore dodijeljene su projektima koji promoviraju nove turističke proizvode i povezivanje javnog, civilnog i privatnog sektora te znanosti i imaju pozitivne učinke u zaštiti okoliša, uvođenju novih tehnologija i uključivanju strateški definiranih posebnih oblika turizma.

>>>Potpisan memorandum za unapređenje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

U povodu odluke o dodjeli sredstava, ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da je jedan od Vladinih ciljeva prilagodba domaćeg obrazovnog sustava potrebama i zahtjevima sve dinamičnijeg turističkog tržišta te da i Ministarstvo turizma želi motivirati mlade za rad u turizmu, potaknuti usvajanje novih znanja i vještina te razvijanje poduzetničkog duha.

Regionalni centri kompetencija

- Želimo podići svijest o turizmu kao horizontalnoj djelatnosti, odnosno istaknuti važnost povezivanja turizma s ostalim industrijama. Kao dugoročno rješenje poticanja cjeloživotnog usavršavanja i ljudskih potencijala u turizmu radimo na realizaciji regionalnih centara kompetencija financiranih iz EU-ovih fondova, a s tim centrima želimo osigurati kvalitetne kadrove koji bi se nakon završetka obrazovnog procesa bili spremni aktivno uključiti u radne i upravljačke procese, što bi omogućilo i veću zaposlenost i kvalitetu radne snage u turizmu, poručio je Cappelli.

>>>Prskalo najavio razvoj sustava dualnog strukovnog obrazovanja

Strukovne škole sredstva od Ministarstva turizma i ove su godine dobile na temelju prijava na javni poziv. Najveći iznos traženih i odobrenih sredstava od 20 tisuća kuna ide za projekt jedne škole, odnosno 40 tisuća kuna za projekte jedne škole u suradnji s jednim ili više partnera, tj. škola.

Od ukupno 12 projekata četiri su dobila po 20 tisuća kuna, a osam 40 tisuća, među kojima je i primjerice Ekonomska i turistička škola Daruvar za osmišljavanje projekta "Rimska gozba" u suradnji s Tehničkom školom Daruvar i Glazbenom školom Bruno Bjelinski Daruvar, potom Turističko ugostiteljska škola i Škola likovnih umjetnosti iz Splita i druge.

18. travanj 2024 20:19