Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo za 50 milijuna kuna povećalo alokaciju za reciklažna dvorišta

11. Listopad 2018.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike priopćilo je u četvrtak da je za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta povećana alokacija za gotovo 50 milijuna kuna, te je gradovima i općinama poručilo da svoje projektne prijedloge mogu dostaviti do 15. prosinca. S obzirom da su reciklažna dvorišta važan segment u kružnom gospodarenju otpadom, povećana je alokacija za njihovu izgradnju i opremanje s 284,5 milijuna na 334 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

Zbog velikog interesa jedinica lokalne samouprave produžen je rok za prijavu na otvoreni poziv za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta, pa gradovi i općine projektne prijedloge mogu dostaviti do 15. prosinca.

Dobrobiti EU sufinanciranja izgradnje i opremanja reciklažnih dvorišta do sada je prepoznalo 91 općina i gradova, a za tu namjenu izdvojeno je gotovo 230 milijuna kuna, ističe Ministarstvo.

>>>Za odvajanje otpada EU osigurala 3,6 milijardi kuna – do 2020. treba razdvajati polovinu

Radi daljnjeg uspostavljanja potrebne infrastrukture za gospodarenje otpadom, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u ponedjeljak, 15. listopada, sastat će se s gradonačelnicima Bjelovara, Čakovca, Dubrovnika, Gospića, Karlovca, Koprivnice, Krapine, Osijeka, Pazina, Pule, Rijeke, Siska, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Varaždina, Virovitice, Vukovara, Zadra, Velike Gorice i Zagreba.

Na radnom sastanku bit će govora o EU-ovom sufinanciranju izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje korisnih komponenti otpada, a bit će predstavljen i EU-ov poziv za sufinanciranje izgradnje i opremanje samog postrojenja.

Kako bi postigla cilj da do 2020. godine odvojeno sakuplja i reciklira 50 posto otpadnog papira, plastike, stakla i metala, Hrvatskoj su na raspolaganju značajna sredstva iz EU-ova Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", a ukupna alokacija za projekte kojima se povećava odvajanje otpada je 475 milijuna eura, odnosno 3,6 milijardi kuna.

26. travanj 2024 05:26