Aktualno
StoryEditor

Miodrag Šajatović: Plenković je na ‘Danu velikih planova‘ ostavio dobar prvi dojam

06. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Iskreno rečeno, uoči krunske godišnje Liderove konferencije, ‘Dana velikih planova’, bili smo zadovoljni već i time što nam je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i izgledni mandatar za sastavljanje nove hrvatske vlade, u jeku pregovora s Mostom potvrdio dolazak na skup. Očekivali smo više-manje načelne obrise ekonomske politike u 2017. A onda se pokazalo da je više od tristo poduzetnika i menadžera okupljenih u zagrebačkom hotelu Westin  uživo bilo na predstavljanju osnova ekonomskog programa, strukturiranog u pet točaka. Što bi se novinarski reklo – dobili smo neočekivanu ekskluzivu na skupu kojim smo obilježili i 11 godina Lidera... Poslovna zajednica dobila je jasan signal kojih je to pet stupova (ključnih područja) na kojima Plenković i ekipa žele 2017. učiniti godinom poduzetništva: 1. cjelovita porezna reforma, 2. ulaganje u djelatnosti s najvećim potencijalom rasta (poljoprivreda, turizam, izvozno usmjerena industrija), 3. povećanje učinkovitosti institucija, 4. osiguranje održivosti javnih financija i 5. reforma obrazovnog sustava.

Napokon ozbiljan mandatar Odavno, još od vremena kad je premijerom postao Nikica Valentić, nije poslovna zajednica čula tako kvalitetno strukturirane poruke. Kad se Plenkovićevu govoru pridodaju procjene EBRD-ova glavnog ekonomista Sergeja Gurijeva, koji je poručio da globalno u kratkom i srednjem roku nema zapreka za rast hrvatske ekonomije, i kad se zbroje solidno optimistične procjene deset poduzetnika i menadžera koji su sudjelovali na dva panela, čini se da slijedi tri do pet godina mogućeg uzleta.  No ekonomija nije bajka u kojoj nakon recesije junaci žive sretno do kraja života. Prije ili poslije opet će neka recesija. Važno je dočekati je u boljoj kolektivnoj kondiciji negoli 2008. Za temeljitu analizu Plenkovićeva ekonomskog programa ipak treba pričekati izglasavanje Vlade u Saboru. Ovom prilikom jedna, možda znakovita, epizoda s konferencije. Izgledni mandatar stigao je na ‘Dan velikih planova’ s pripremljenim govorom. Ali čak i dok je čekao da na njega dođe red, Plenković je, uz pomoć ministra financija Zdravka Marića, brusio detalje govora (to su zabilježili kolege s jedne od televizija). Ne pamti se takva koncentriranost na poruke koje će biti poslane. Ivo Sanader uglavnom je mehanički čitao što mu je bilo napisano (ili bi fokus preusmjerio – jedanput na ni s čim izazvanu najavu obveznoga srednjoškolskog obrazovanja). Zoran Milanović za govornicu bi ponio fascikl s pripremljenim govorom, ali ne bi ga otvorio, nego bi improvizirao (o tome je Lider pisao i dok je bio premijer). Tihomir Orešković barem je dva puta jedan sat kasnio u dolasku (nasreću, ne na Liderove skupove), a onda bi bez isprike improvizirao govor... Pokazalo se, kakav je premijer u obraćanju poslovnoj zajednici, takva mu je i politika prema njoj. Ima ona dosjetka: Samo se jednom može ostaviti dobar prvi dojam! Andrej Plenković je na ‘Danu velikih planova’ tu prvu priliku dobro iskoristio. Kako je primijetio poduzetnik Pavo Zubak, od političara se i očekuje da poslovnoj zajednici ‘isporuče sentiment’.  Postoje izgledi da bi Hrvatska, uz malo sreće, mogla  dobiti savjesnoga, sistematičnog i procedurama predanog lidera.

Pet stupova Kad je o pet stupova na kojima namjerava graditi ekonomsku politiku riječ, uočljivo je da je na prvome mjestu porezna reforma. Što i nije čudno kad je jasno kako mu je najbliži suradnik, kad je o ekonomiji riječ, financijaš Zdravko Marić. Treba primijetiti da je, kad je riječ o drugom stupu, ‘ulaganju u generatore rasta’, zapravo nabrojeno gotovo cijelo gospodarstvo (poljopripreda, turizam, industrija). Tu će trebati detaljna obrazloženja, pogotovo za poljoprivredu. Vjerojatno bi novoj vladi bilo mudro prihvatiti signale s Pantovčaka kako bi glavni kriterij potpore trebala biti izvozna usmjerenost pojedinoga dijela gospodarstva, a ne grane ili djelatnosti u cjelini. Ako svlada otpor promjenama (unutar HDZ-a prije svega), Plenković može računati na poslovnu zajednicu kao saveznicu. Lideri pojedinih djelatnosti na ‘Danu velikih planova’ poslali su signale da se oprezno upuštaju u novi investicijski ciklus, ali da im nedostaje adekvatne radne snage. Bankari kažu da im stižu dobri projekti. Ipak, da se ne bi upalo u euforiju, valja s osmoga ‘Dana velikih planova’ zapamtiti i ocjenu poduzetnika Nikice Gabrića kako je ovo i dalje društvo u kojemu će najavljena godina poduzetništva teći u ozračju da je prihvatljivo biti neobrazovan, siromašan ili nepošten, a nije prihvatljivo biti obrazovan, bogat ili pošten.

29. travanj 2024 12:11