Aktualno
StoryEditor

Miodrag Šajatović: Smart rješenja smanjit će iseljavanje, privući investitore

17. Travanj 2018.

Počela je četvrta Liderova godišnja konferencija Smart Cities 2018. - Pametnim rješenjima do održivog grada koja će ukazati na konkretna rješenja i postojeće strategije implementacije pametnih rješenja u svrhu održivosti i podizanja kvalitete života u gradovima.

- Svi smo svjedoci mode iseljavanja mladih iz Hrvatske. Kada smo pripremali konferenciju shvatili smo da je jedna od zadaća primjena smart rješenja u gradovima da se smanji broj onih koji će odlaziti iz Hrvatske, tako da se pametnim rješenjima privuku investitori koji će zaposliti nove ljude, da kroz pametne gradove rješavamo goruće ekonomske probleme – rekao je uvodno glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

>>> Smart Cities 2018: Sve više hrvatskih gradova ‘na rubu pameti‘

O primjeru Berlina kao pametnog grada uvodno je govorio Michael A. Lange, direktor Konrad Adenauer Stiftung, Hrvatska, rekavši da su u Berlinu odavno počeli primjenjivati inovativna tehnološka rješenja i razvili koncept kojemu je cilj povećanje kvalitete života.

Liderova konferencija odgovorit će uz ostalo na pitanja koliko je koncept ‘pametnoga grada’ zaživio u Hrvatskoj, koliko je napredovala primjena gradskih aplikativnih rješenja i smart city usluga, što se radi u vezi s infrastrukturnim rješenjima, prometnim rješenjima i mobilnosti, sustavima javne rasvjete, energetski učinkovitom gradnjom, smanjivanju emisije CO₂ i primjeni obnovljive energije.

13. travanj 2024 02:18