Aktualno
StoryEditor

Miodrag Šajatović: Zamka za premijera u Augijinim štalama na Gornjem gradu

13. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Jedna od najvećih opasnosti za nove premijere u Hrvatskoj jest da nakon ulaska u Banske dvore postanu žrtve sindroma Augijinih štala. Ni skorašnjih premijer Andrej Plenković neće biti iznimka. Od toga kako će se nositi sa spomenutim sindromom uvelike će ovisiti i konačni uspjeh njega kao obećavajućega predsjednika hrvatske vlade. Većini starijih za podsjećanje, a većini mlađih (vjerojatno) kao prvi glas, Augija je, prema grčkoj mitologiji,  bio bogati kralj koji se, međutim, uopće nije brinuo za čistoću svojih štala. Očistiti ih iziskivalo je nadljudsku snagu. Taj je zadatak dobio Heraklo kao jedan od dvanaest poslova nakon kojih bi mu njegov otac Zeus vratio slobodu. Što je poslije bilo, sva sreća, mlađi mogu pronaći na internetu. Za današnju kolumnu zadržimo se na nepočišćenim Augijinim štalama kao metafori za odgodu rješavanja problema u državi.

Molitelji već stoje u redu

Kad bi svi oni koji čekaju novog premijera i njegovu vladu zato da se riješe njihovi zaostali predmeti krenuli na Markov trg, red bi se protezao do Trga bana Jelačića. Uobičajeno je da se stari i novi premijer pri primopredaji vlasti fotografiraju u jednom od salona Banskih dvora. Nigdje ni papirića. Pitanje je što dočeka novog premijera kad uđe u radnu sobu. Ako tehnički premijer Tihomir Orešković bude  korektan, vjerojatno će Plenkoviću na stolu ostaviti nekoliko stotina fascikala s neriješenim predmetima. Najveća je opasnost za novog premijera da preuzme rješavanje naslijeđenih neočišćenih Augijinih štala. Javnost će pritiskati da se posveti baš tim zaostacima. Postojat će opasnost da hitno nerješavanje tih predmeta izazove negativne reakcije u medijima. Uz to, svaki novi lider osjeća da mu treba nekoliko brzih pobjeda na početku pa počne rješavati neke od naslijeđenih situacija. I onda nakon nekoliko mjeseci ustanovi da je početak mandata potrošio igrajući samo crnim figurama. A sve ono što je namjeravao početi igrati bijelim figurama – ostalo je u drugom planu. O čemu je konkretno riječ? Najsvježiji je primjer napad huligana, navodnih pripadnika navijačke skupine Torcida, na nogometnog suca Brunu Marića. Napadnut je u restoranu. To je dokaz koliko je neuspješno uvođenje reda u sport i oko njega. Plenković bi to morao hitno riješiti s ministrom unutarnjih poslova. Istodobno bi se trebao odlučno postaviti prema Molu, koji sve jasnije pokazuje da je kao Inin suvlasnik odlučio zatvoriti sisačku rafineriju. Premijer bi morao u Sisak i pred kamerama reći kako će se postaviti njegova vlada.

Prepoznavanje prioriteta

Ali upravo kad se s čelnikom Ministarstva energetike dogovori o svemu, stiže mu ministar financija s dva vruća fascikla. Jedan je o sporu s bankama zbog kredita u švicarskim francima, a drugi je o obvezama koje državni proračun ima prema plaćama zaposlenih u javnom sektoru. Upravo premijer počne promišljati kako to riješiti, a već preko reda upada novi ministar zdravstva s frkom koja se dignula zbog Imunološkog zavoda. Usput najavljuje da se treba riješiti pitanje diplomiranih liječnika koji nemaju gdje obaviti stažiranje. Eno, predstavnici udruge mladih liječnika čekaju na ulazu... Ondje su i knjigovođe koji traže jamstvo da Vlada neće propisivati obvezni kontni plan. A već pritišću stanari prevareni obvezom uvođenja razdjelnika topline u stanove koji se griju na toplanu. Nedostaju provedbeni propisi za nova pravila javne nabave. Prijete iz Europske komisije da to treba hitno rješavati. Ali tu su već nezadovoljnici zbog spore liberalizacije tržišta plina. Čekaju da ih premijer osobno primi. Bi on, ali trebalo bi na vrijeme kontrolirati i sve glasnije sukobe između onih za pobačaj i protiv njega. A onda na sve to stiže glavni koalicijski partner Božo Petrov s paketom hitnih rješenja. Poput onoga da građanima koji zbog ovrhe ostanu bez nekretnine država treba osigurati smještaj. Sve u redu, samo nedostaje računica koliko bi to stajalo državni proračun. I kako podstanarima koji nikad nisu imali svoju nekretninu objasniti da će država onima koji su vlastiti stan izgubili zbog zaduženosti financirati smještaj, a njima neće. A s HRT-a traže pomoć jer ne znaju što će ako se smanji pretplata... Andrej Plenković do sada je pokazivao za hrvatske političke prilike natprosječnu sistematičnost i sposobnost da prepozna prioritete. Možda bi bilo mudro da ipak zatraži sto dana za objavu Vladina detaljnog programa. Do tada možda da do 16 sati rješava sindrom Augijinih štala, a onda do ponoći priprema partiju s bijelim figurama.

28. travanj 2024 22:38