Aktualno
StoryEditor

Mirovina za srpanj povećana za 2,7 posto

31. Kolovoz 2018.

Od 1. srpnja ove godine mirovine rastu za 2,7 posto i takve povećane bit će isplaćene za mjesec kolovoz u rujnu, kad će biti isplaćene i razlika za mirovine u srpnju, odlučilo je danas Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Vijeće je na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena – za razdoblje I.-VI. 2018. u odnosu na razdoblje VII.-XII. 2017. donijelo Odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2018. Nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja od 1. srpnja 2018. iznosi 65,60 kn.

>>>Nenad Bakić: Vaše mirovine zapravo nema

Nova aktualna vrijednost mirovine izračunata je tako što je dosadašnja aktualna vrijednost mirovine u svoti od 63,88 kn usklađena po stopi koja se dobije kao polovica zbroja stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stope promjene nominalnog indeksa bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prvom polugodištu 2018. u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa promjene indeksa potrošačkih cijena u prvom polugodištu 2018. godine u odnosu na drugo polugodište 2017. iznosi 1,1% (porast 1,1%), a stopa promjene nominalnog indeksa bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u istom razdoblju iznosi 4,3% (porast 4,3%) tako da polovica zbroja stope promjene iznosi 2,7%.

>>>Željko Garača: Bez 2. mirovinskog stupa javni dug bio bi upola manji, a mirovine veće

Također je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2018., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 63,61 kn te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2018. kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1.306,64 kn.

 


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

11. svibanj 2024 10:22