Aktualno
StoryEditor

Mirovinskim fondovima sporan dodatak od 27 posto samo na mirovine iz prvog stupa

02. Srpanj 2018.

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) razgovorom s novinarima uključila se u javnu raspravu o prijedlogu mirovinske reforme Ministarstva rada i mirovinskog sustava o kojem bi u rujnu trebala raspravljati vlada RH. Susret s novinarima održan je 2. srpnja u kongresnom centru Forum u Zagrebu, a Dijana Bojčeta Markoja, direktorica UMFO-a, je istaknula da ta udruga nije sudjelovala u donošenju nacrta mirovinske reforme, ali da želi sudjelovati u javnoj raspravi.

Razgovoru s novinarima prisustvovali su predsjednik Uprave AZ fonda Kristijan Buk, predsjednik Erste Plavog Petar Vlaić, predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog društva Damir Grbavac i predsjednik PBZ/CO Dubravko Štimac.

>>>Plenković za jesen najavio paket zakona iz mirovinske reforme

Svima njima sporna je najava ministra Marka Pavića da će članovi koji štednju iz 2. mirovinskog stupa prebace u prvi moći dobiti dodatak od 27 posto na mirovinu. Buk, koji je i predsjednik UMFO, istaknuo je da su mirovinski fondovi svoju zaduću prema članovima ispunili jer su od 2002., otkad postoje do kraja prošle godine zaradili 31 milijardu kuna zbog čega su se svrstali među prvih pet u odnosu na ostale države i to zaradom nešto manjom od šest posto.

Dodatak od 27 posto treba priznati svima

Ono što je posebno smetalo sudionicima rasprave je dodatak od 27 posto koji dobivaju umirovljenici iz 1. mirovinskog stupa. Stav predstavnika mirovinskih fondova je da su kombinirane mirovine (prvi i drugi stup) niže od onih iz 1. stupa zbog dodatka od 27 posto koji dobivaju umirovljenici prvog stupa. Smatraju da se taj dodatak treba priznati svima jer i članovi 2. stupa plaćaju 75 posto doprinosa u 1. stup.

>>>Vidović: Mirovinskom reformom Vlada kani ‘nacionalizirati’ preko 94 milijarde kuna građana

Buk je također istaknuo da zbog demografskih kretanja i stanja mirovinskog sustava treba razvijati individualinu odgovornost za mirovinu.

100 kuna uloženih na početku reforme danas vrijedi 240 kuna

Navedeni podatak najbolje ilustrira činjenica da 100 uloženih kuna na početku reforme danas vrijedi 240 kuna. Ono što je na početku reforme bilo planirano, a nije ostvareno je podizanje stope izdvajanja za drugi stup na 10%. Da je tome tako i izračuni mirovina iz kombiniranog sustava bi već sada drugačije izgledali. Iako pravi rezultati će se vidjeti tek u dužem periodu kako u visini mirovina iz II stupa tako i rasterećenju budžeta u dijelu iz kojeg se nadomještaju nedostatni iznosi za isplatu mirovina iz I stupa.

>>>Nenad Bakić: Ove godine u fondu za mirovine nedostaje 18,6 milijardi kuna, 2020. će 20,2

UMFO smatra, a temeljem informacija koje nam nisu u potpunosti cjelovite, da je predloženo rješenje povratka u I stup za one kojima je to povoljnije samo privremeno rješenje koje pokriva građane koji su već ili će u skoro vrijeme otići u kombiniranu mirovinu, a nisu u kombiniranom sustavu odradili čitav radni vijek, mišljenja smo da dodatak od 27% treba razmotriti i za članove kombiniranog sustava što kontinuirano i zagovaramo. Zato ćemo na radnim skupinama Ministarstva rada i mirovinskog sustava na koje smo pozvani dati svoje prijedloge i izračune - poručuje UMFO.

Osobna imovina

Sredstva na osobnim računima u drugom mirovinskom stupu osobna su imovina hrvatskih građana; koja predstavlja njihovu mirovinsku štednju koja im u budućnosti može osigurati veće mirovine i kvalitetniji život u mirovini. Dodatno ta su sredstva nasljedna.

>>>Mirovinska reforma diskriminira umirovljenike

Pozdravljamo iskazanu spremnost Ministarstva rada i mirovinskog sustava za nastavak dijaloga o predloženim zakonskim promjenama.

UMFO vjeruje da će upravo kvalitetan mirovinski sustav koji omogućuje dostojne mirovine kroz 2. stup biti jedna od najučinkovitijih demografskih mjera za RH.

21. lipanj 2024 06:03