Aktualno
StoryEditor

Misterij u Slavonskom Brodu: Nalazište nafte koje je najbrže presušilo

06. Travanj 2018.

Grad koji je (nekad bio) sinonim za tešku industriju, poznat po teškom disanju i zagađenom zraku, sad je dobio i ‘tešku vodu’. Kad je izgledalo da će zagađenje zraka biti riješeno prelaskom bosanskobrodske rafinerije na plin, eto problema s vodom.

Brođanima se dogodilo ono za što bi im Marija Antoaneta svojedobno savjetovala – ako ne mogu disati zagađeni zrak, nek piju – zagađenu vodu. Tko zna kako bi se njome upravljalo i kako bi u medijima odjeknula afera sa zagađenom vodom da je gradonačelnik Mirko Duspara u HDZ-u.

>>>Slavonskobrodski Vodovod kazneno prijavljuje Ministarstvo zaštite okoliša

Ovako je slavonskobrodski ‘suhi Uskrs’ postao poligon za politički obračun svakog sa svakim uza sudjelovanje državne i gradske vlasti (i pripadajućih oporbi) te ‘sumnjivog lica’ – Croduxa, a uz asistenciju Hrvatskih voda, Zavoda za javno zdravstvo, Državnog odvjetništva i policije.

Kriva je država jer je dala Croduxu da ispituje Plinacrov produktovod, ili Crodux, kojem je ‘pobjeglo’ 200 litara benzina, ili je kriv grad jer nije ugradio filtere u vodovod, ili Hrvatske vode, koje su taj vodovod utrapile Brodu, ili možda Janafov naftovod, koji također prolazi kroz Slavonski Brod… Skoro tjedan dana ne zna se tko je zagadio vodovod ugljikovodicima i natjerao 100.000 ljudi da od Velikog petka tri tjedna piju vodu iz cisterni ili kupuju flaširanu.

>>>Duspara podnio kaznenu prijavu protiv Croduxa

Prateći aferu u kojoj svi odbacuju odgovornost, već sam pomislio da će priča imati sretan kraj. Jer, ako nitko nije ‘ušpricao’ naftu u vodovod, to bi moglo značiti da Slavonski Brod leži na bogatim nalazištima pa bi se nedostatak pitke vode nadoknaditi bogatom naftnom zaradom.

No u međuvremenu su počele stizati vijesti o opadanju koncentracije ugljikovodika. Dobra vijest za Brođane, ali ne i za naftnu industriju. Dakle, ništa od izvora nafte, a zagađenje bi moglo ostati nerazjašnjeni misterij.

19. travanj 2024 07:54