Aktualno
StoryEditor

Mladi poljoprivrednici: Više ne ulažu u hektare, nego u dizajn i web-trgovine

05. Svibanj 2019.

Nova generacija poljoprivrednika shvatila je da se u poljoprivredi isplati vlastita prerada onoga što se uzgoji. Shvatila je također da u tome treba biti kreativan i inovativan, razvijati menadžerske vještine i koristiti se suvremenom tehnologijom, prije svega u prodaji, ali i u proizvodnji. Tako da mladi poljoprivrednici više ne ulažu u hektare, nego u dizajn i web-trgovine.

Donosimo kratke priče o pet mladih poljoprivrednika koji su koristeći tu taktiku ostvarili uspjeh.

– Vjerujte, koliko god vaš proizvod bio dobar, ništa vam neće proći bez dobrog dizajna. Zato smo posebnu pozornost posvetili pakiranju – kaže Klaudia Krstičević. Ona je ostala bez posla 2013. godine i odlučila preuzeti OPG za uzgoj mandarina u Krvavcu pokraj Metkovića, koji su do tada vodili suprugovi roditelji. Počela je kuhati pekmez od mandarina, otvorila je štand i u tri godine dobila šest medalja. Proširila je proizvodnju na sokove, surađuje s ekološkim udrugama i svoje proizvode pod brendom Happy Citrus prodaje putujući sama u Split, Rijeku i Zagreb.

Antonio Komadina proizvođač je meda i mednih proizvoda iz Novoga Vinodolskog, med prodaje u vlastitoj ambalaži te pokreće apiterapiju i web-trgovinu. Antonio je samo jedan od dvadeset tisuća mladih u Hrvatskoj koji su svoj životni poziv našli u poljoprivredi.

Ta nova generacija poljoprivrednika shvatila je da u poljoprivredi treba biti kreativan i inovativan, razvijati menadžerske vještine i koristiti se suvremenom tehnologijom, prije svega u prodaji, ali i u proizvodnji.

[caption id="attachment_384089" align="aligncenter" width="750"] Antonio Komadina[/caption]

Vedrana Rakovac proizvodi maslinovo ulje i otvara kušaonicu, zbog čega se obrazuje za sommelierku za ulje. Po struci je diplomirana inženjerka građevinarstva, a njen suprug marketinški je stručnjak, no u OPG-u radi kao ‘običan šljaker‘.

[caption id="attachment_384090" align="aligncenter" width="750"] Vedrana Rakovac[/caption]

Josip Jurković proizvodi krumpir i kokošja jaja u mjestu Desni Degoj pokraj Gline. Svoje proizvode prodaje u četiri trgovine zdravom hranom u Zagrebu. Lani je prvi put na malo manje od hektara kraj Velike Gorice posijao pšenicu, a planira sijati i kukuruz.

[caption id="attachment_384092" align="aligncenter" width="750"] Josip Jurković[/caption]

Mario Krog radio je u montaži na jednoj televiziji, no stres i slaba plaća doveli su do toga da je jednoga dana, s 25 godina, rekao dosta i otišao u poljoprivrednike. Sada uzgaja koze i pokrenuo je minisiranu, a proizvode plasira pod brendom Milk bar.

[caption id="attachment_384093" align="aligncenter" width="750"] Mario Krog[/caption]

Svi ti mladi ljudi kažu da ne srljaju jer su svjesni da pogrešan korak može biti skup. Sretni su i zadovoljni svojim poslom. Želimo im da tako i ostane. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Lidera. Možete i digitalno.

19. travanj 2024 09:48