Aktualno
StoryEditor

Mladima treba omogućiti da se dokazuju u Hrvatskoj

01. Lipanj 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Ministarstvo znanosti i obrazovanja će nastojati da se cijeli znanstveni i stručni potencijal uključi u suradnju s gospodarstvom, da se stvore novi proizvodi, otvore nova radna mjesta i omogući mladima da se dokazuju u Hrvatskoj, a ne da moraju odlaze u inozemstvo. Istaknuo je to pomoćnik ministra obrazovanja Srećko Tomas na predstavljanju 2. Logističkog praktikuma, inovativnog studentskog projekta koji organiziraju Fakultet prometnih znanosti i studentska Udruga TRANS, u suorganizaciji HGK.

Projekt je, inače, zamišljen tako da studenti Fakulteta prometnih znanosti, smjera Logistika, tijekom razdoblja od mjesec dana istraže rješenja za projektne zadatke koji su napravljeni tako da se putem razgovora s gospodarstvenicima uvide aktualne teme iz realnog sektora koje bi bile zanimljive za analizu određenih logističkih procesa.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, službeno je otvorila skup, odnosno 2. Logistički praktikum, te pritom istakla važnost usklađivanja obrazovnog sustava s potrebama gospodarstva.

-Za HGK pitanje usklađivanja predstavlja imperativ, a uvođenje dualnog sustava obrazovanja korak je prema smanjivanju jaza između realnog sektora i obrazovnog sustava – naglasila je Čagalj, dodavši da se sustavom strukovnog obrazovanja može u kratkom roku smanjiti nezaposlenost mladih koja je vrlo visoka. Tek 18 posto mladih ljudi do 24 godine je zaposleno, nastavila je, dok je u Njemačkoj i Austriji 50 posto i više mladih zaposleno.

Hrvoje Gold, dekan Fakulteta prometnih znanosti, prisutnima je govorio o aktivnostima fakulteta koji je u posljednjih pet godina sudjelovao u nizu projekata financiranih iz sredstava EU te istaknuo njihovu dugogodišnju suradnju s gospodarstvom, kao i potrebu za još jačom suradnjom, a predsjednica organizacijskog odbora Jasmina Pašagić Škrinjar pak je detaljnije predstavila projekt i njegove faze, naglasivši pritom da će studenti imati priliku pokazati svoja znanja i vještine, snalažljivost i način razmišljanja, steći iskustvo praktičnog i timskog rada, što će im povećati konkurentnost na tržištu rada. Nakon toga su studenti počeli sa izlaganjem svojih radova te su u timovima od po četiri radne skupine gospodarstvenicima predstavili svoja rješenja i prijedloge poboljšanja. Suradnici na projektu, a uz HGK to su Atlantic grupa i Zagrebačka pivovara, odabrat će po tri studenta koja će primiti na dvomjesečnu plaćenu praksu.

04. svibanj 2024 05:49