Aktualno
StoryEditor

MMF o Trumpovoj poreznoj reformi: Ono što već vidimo i što brine je početak utrke prema dnu

19. Veljača 2018.

Ekonomske posljedice Trumpove porezne reforme mogle bi dovesti do značajnog rasta kamatnih stopa, što će najviše pogoditi visokozadužena gospodarstva, upozorila je direktorica MMF-a Christine Lagarde, te naglasila da će MMF budno paziti na posljedice reforme, javlja Economic Times.

Upozorenja su na financijskim tržištima uzrokovala zabrinutost da će FED, zbog rasta inflacije u SAD-u, povisiti kamatne stope i to prije od očekivanog.

>>>UN: Trumpova porezna reforma može rezultirati ‘repatrijacijom’ 2 bilijuna američkih dolara

Nekoliko ključnih tržišta kapitala prošlog tjedna je zbog korekcija bilo u gubitku 10 posto, za što Lagarde kaže da je neizbježno. Tvrdi i da će Trumpova porezna reforma biti neka vrsta podražaja za rastuće gospodarstvo SAD-a, što će pak imati velik utjecaj na sva svjetska gospodarstva, a pogotovo ona koja su teško zadužena.

"Ono što već vidimo i što brine je početak utrke prema dnu u kojoj brojni krojači smjernica diljem svijeta kažu: ‘Dobro, ako ćeš ti srezati porez i imati slatke poslove sa svojim korporacijama, ja ću učiniti istu stvar‘", rekla je Lagarde prema citatu Bloomberga.

Američki Kongres je u prosincu usvojio paket poreznih reformi koje će smanjiti korporativni porez sa 35 na 21 posto. Taj primjer mogle bi slijediti vlasti diljem svijeta, a zbog poreznih rezova vlade će smanjiti javne izdatke za gotovo sve od obrane i infrastrukture do zdravstva i obrazovanja.

>>>Trump je započeo ‘utrku prema dnu’ u korporativnom oporezivanju

Prošlog mjeseca je MMF istaknuo da će reforma vjerojatno imati pozitivan utjecaj na američko gospodarstvo u kratkom roku, a povisili su i ovogodišnju prognozu rast za najveća svjetska gospodarstva sa 0.6 postotnih bodova na 2.5.

 

28. travanj 2024 22:28