Aktualno
StoryEditor

Model S i X: Tesla povlači 53 tisuće vozila zbog ručne

22. Travanj 2017.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla dobrovoljno sa svjetskog tržišta povlači 53.000 vozila S i X modela zbog problema s ručnom kočnicom, a poručio je i da dosad nije dobio izvještaje o nesrećama ili ozljedama zbog tog problema.

Kompanija je u četvrtak poručila da taj problem ima otprilike 2 posto od 53.000 vozila proizvedenih između veljače i listopada prošle godine, ali da će ipak povući sva ta vozila i zamijeniti potrebne dijelove. U priopćenju je tvrtka ustvrdila da bi električne parkirne kočnice instalirane na modele S i X „mogle sadržavati dio opreme koju je njihov neovisni dobavljač možda proizveo nepropisno". Ukoliko se taj dijelić u prijenosu slomi, ručna kočnica će i dalje zadržavati automobil od kretanja, ali će se kočnica blokirati, navodi se.

>>> Tesla najavio električni ‘pickup‘

Tesla je također izvijestio da nije dobio izvještaje o kvaru ručne kočnice i priopćio da se "sigurno može nastaviti redovito korištenje vozila". Tvrtka će kupcima poslati službenu obavijest o povlačenju vozila, s uputama kako zamijeniti kočnice. U 2013. je američka savezna vladina agencija - Nacionalna uprava za sigurnost prometa na autocestama - Teslinom modelu S dodijelila sigurnosnu ocjenu s najviših pet zvjezdica i objavila da je vozilo "postavilo novi rekord najniže vjerojatnosti ozljede putnika".

Tesla je u studenom 2015. dragovoljno povukao 3.000 svojih automobila modela S zbog teškoća s vezivanjem sigurnosnih pojaseva. Na američkoj je burzi jučer cijena Tesline dionice okončala u minusu za jedan posto, na 302,51 dolar.

Nedavno je Tesla Motors po tržišnoj vrijednosti nadmašio automobilskog diva General Motorsa, što je prvi put u povijesti da je najvrjednija američka automobilska kompanija postala jedna koja nema sjedište u Detroitu, centru automobilske industrije SAD-a. Cijena dionice Tesle, čije je sjedište u kalifornijskom gradu Palo Altu, dosegnula je tada rekordnih 312 dolara, pa je njezina tržišna vrijednosti iznosila 50,887 milijardi dolara, oko milijun dolara više nego što na tržištu vrijedi GM.

>>> Elon Musk: Sanjar koji poseže za Mjesecom i zvijezdama

Premda Tesla ne posluje s dobiti, za razliku od GM-a i Forda, ulagači vjeruju u potencijal rasta i razvoja Tesle, s obzirom da kompanija ove godine planira pokrenuti prodaju jeftinijeg vozila Modela 3 na američkom tržištu, za kojeg se nadaju da će imati veliki tržišni odjek. Uz to, Tesla je u izgradnju tvornice za proizvodnju baterija u Nevadi uložio 5 milijardi dolara, a kada bude do kraja opremljena i dovršena, bit će to najveća zgrada na svijetu.

18. svibanj 2024 19:44