Aktualno
StoryEditor

Model S ne probija cjenovni plafon, ponovno na subvencijskoj listi njemačkog BAFA

31. Ožujak 2018.

Njemačka državna agencija pristala je ponovo odobravati kupcima subvencije za Tesline automobile, okončavajući time spor s američkom tvrtkom oko toga je li njegov model S preskup da bi bio uključen na popis.

Njemački savezni ured za ekonomske poslove i kontrolu izvoza (BAFA) objavio je na internetskim stranicama da je Tesla 6. ožujka vraćen na listu električnih automobila za koje kupci mogu tražiti subvencije.

>>>Norveški stabilizacijski fond protiv 2.6 milijardi dolara nagrada za Muska

Agencija je u prosincu prošle godine isključila Tesline automobile s popisa budući da kupci nisu mogli naručiti verziju modela S bez dodatne opreme koja je podizala cijenu iznad utvrđenog limita od 60.000 eura. Tesla je u to vrijeme zanijekao da kupcima nisu dostupne inačice modela S bez dodatne opreme.

- Proizvođač je nezavisnom procjenom dokazao da je osnovna verzija modela S dostupna na tržištu za manje od 60.000 eura, citirao je u četvrtak njemački dnevni Die Welt priopćenje BAFA-e.

Istaknuli su pritom da provjeravaju prethodno odobrene zahtjeve za isplatom subvencija jer nije jasno je li Tesla ranije poštivao cjenovni limit.

>>>Tsunami investicija u električne automobile premašuje 90 milijardi dolara

Njemačka je 2016. godine pokrenula milijardu eura vrijedan program poticaja za kupnju i korištenje električnih automobila koji dijelom financira njemačka automobilska industrija. Određen je i cjenovni plafon kako bi se isključili skupi modeli.

Prema tom programu kupci za kupnju električnog vozila dobivaju 4.000 eura, te 3.000 eura za hibridne modele.

28. travanj 2024 22:01