Aktualno
StoryEditor

Moratorij: Bolje da se ne svađamo oko onog o čemu se ne možemo dogovoriti

09. Veljača 2018.

Nisam mislio da ću se o nečemu javno složiti sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, no moram reći da podupirem njegov javni prijedlog iz ovotjednoga Globusa, uoči posjeta Hrvatskoj. Riječ je, naravno, o šestomjesečnome moratoriju na rasprave o temama iz prošlosti.

Ipak, potpora ima nekoliko ograda.

>>> Vučić: Tko želi ostati u prošlosti želimo mu sve najbolje; Politiku Srbije neće voditi Vlada RH

Ponajprije, bude li toga (malo mogućeg) moratorija na najvišoj razini, uvijek će biti onih koji će takav dogovor izigrati pa druga strana nikad neće biti sigurna je li to provokacija službenoga Zagreba/Beograda ili su to samo mangupi ‘u našim/njihovim redovima’. Isto tako, Vučićev prijedlog dolazi baš nakon što je Srbija ‘poentirala’ u sjedištu UN-a izložbom o Jasenovcu pa hrvatska strana nema vremena za revanš sličnom izložbom o Škabrnji, Vukovaru, Dubrovniku…

No moratorij kao princip u ovom je kontekstu svakako zanimljiv. Istini za volju, sa Srbijom bi trebalo postići ‘doživotni’ moratorij na prošlost. Odgoda nekih iscrpljujućih besperspektivnih rasprava trebala bi nam i u drugim, vanjskopolitičkim, ali i unutarhrvatskim razmiricama.

Evo prijedloga mogućih moratorijskih tema oko kojih se ne treba iscrpljivati:

• stogodišnji moratorij na razgraničenje sa Slovenijom • stogodišnji moratorij na sve granične sporove sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom o kojima se ne postigne dogovor • moratorij na svađe o ustašama i partizanima bar do četvrtoga koljena njihovih posljednjih potomaka • moratorij na sve rasprave o reformi školstva sve dok se ne iznjedri normalan prijedlog zbog kojega se vrijedi svađati • moratorij na sve ‘mržnjolike’ rasprave o Dinamu i Hajduku na neodređeno vrijeme, odnosno sve dok Hajduk ne postane prvak države • moratorij na svako dogovaranje, odnosno spominjanje mogućeg dogovora HDZ-a i SDP-a najmanje godinu dana uoči izbora guvernera HNB-a, državnog odvjetnika, ustavnih sudaca… • moratorij na porez na nekretnine dok se ne uvede relevantan registar nekretnina.

Ostale moratorije dodajte prema vlastitom izboru...

20. travanj 2024 00:51