Aktualno
StoryEditor

MORH počinje suradnju s obrazovnim, znanstvenim i istraživačkim institucijama

29. Studeni 2017.

Ministarstvo obrane potpisalo je sporazume o suradnji s obrazovnim, znanstvenim i istraživačkim institucijama, kojima se definiraju načela i područja dugoročne suradnje na zajedničkim projektima i koji, među ostalim, imaju za cilj razvoj obrambeno-sigurnosnog sustava, rečeno je u srijedu na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) "Dr. Franjo Tuđman".

U ime ministra obrane Damira Krstičevića sporazume je potpisao zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, koji je rekao kako MORH kroz takvu svojevrsnu transformaciju prelazi na višu razinu - u znanstvenu ustanovu. Sporazum, kazao je, znači i poticaj da se obrambeno-sigurnosna problematika digne na razinu gdje će se znanstvenim pristupom tražiti rješenja.

>>>MORH otvorio četiri ponude borbenih zrakoplova, odluka za ‘oko dva mjeseca’

- U tehničko-tehnološkom smislu moći ćemo ravnopravno sudjelovati u projektima na razini EU i NATO-a. Istraživanje je osnova, a oslanjanjem na civilne institucije uključuju se svi potencijali kojima će se pospješiti razvoj obrambeno-sigurnosnog sustava, što potencira i EU, naglasio je Barić. Dodao je kako se s institucijama radi na projektima gdje se podrazumijeva uključenje države sa svim svojim nacionalnim potencijalima.

- Trenutno smo u projektima kroz koje povezujemo institute i proizvođače. Pokušavamo spojiti ‘pamet‘ i proizvodnju u određenim programima koji se nude na razini EU i NATO-a, istaknuo je Barić.

Kao primjer je naveo suradnju s Institutom Ruđer Bošković, gdje su zajedničkim radom u projekt uključili i druge zemlje te su u radiološko-biološko-kemijski detektor unijeli promjene i tako napravili značajan iskorak, pa trenutno traže proizvođača. "Ušli smo s Kanadom i Norveškom u projekt izrade specijalnih vozila, radimo društvena istraživanja s Institutom Ivo Pilar i slično", dodao je.

>>>Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend

Barić je potpisao sporazume i s čelnicima Hrvatskog geološkog instituta, Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambenih industrija, Hrvatskim veterinarskim institutom, Kineziološkim fakultetom, Tehničkim veleučilištem, Tehničkim sveučilištem Rijeka i Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža.

Sporazumima se definiraju načela i područja dugoročne suradnje na zajedničkim projektima obrazovanja, znanosti i istraživanja, a suradnja unutar svakog područja od zajedničkog interesa provodit će se u okviru pojedinačnih projekata kojima će se detaljno regulirati prava i obveze sporazumnih strana.

19. travanj 2024 19:15