Aktualno
StoryEditor

Most: Branitelji ‘nemaju razuman argument‘ za potraživanje 7 posto dionica HEP-a

07. Siječanj 2017.

Predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta danas je oštro odbacio sugestije da je donošenje Plana o gospodarenju otpadom rezultat trgovine s HDZ-om kako bi se osigurala podrška njegove stranke za prodaju HEP-a.

- Plan gospodarenja otpadom dogovoren je pregovorima još prije formiranja Vlade. Tada smo utvrdili zajednički program i akcijske planove po ministarstvima, a ovo je jedan od planova. To što gospodin Zmajlović sada govori, to je njemu više muka što smo mi uspjeli. Drago mi je da je na kraju prihvaćen plan koji Hrvatskoj nudi budućnost, a ne smeće - rekao je Petrov za Večernji list.

>>>Kuščević: Plan gospodarenja otpadom može stvoriti dosta problema lokalnim samoupravama

Iako je Petrov odbio komentirati detalje o realizaciji inicijalne javne ponude dionica HEP-a, Večernji piše da u stranci očekuju kako će utržak od dionica HEP-a biti veći od cijene povrata Ine te predlažu dodatne modalitete osiguranja za tvrtke od nacionalnog interesa.

>>>Dobrović: ‘Arhitekt’ privatizacije HEP-a je Martina Dalić

- Želimo osigurati da se više ne dogodi situacija kakva se dogodila s Inom. Želimo zaštititi, i to ne samo HEP. Strah nas je da će se jednog dana početi razgovarati i o vodama i zato tražimo načina da se zaštite sve tvrtke koje upravljaju nacionalnim dobrima, a tu su i vode i šume i energetika - rekao je izvor Večernjeg prema kojem stranka predlaže izmjene Ustava kako bi se utvrdilo da država u strateškim tvrtkama mora imati 75 posto vlasništva.

Regionalni lider

Most nije sklon ni ideji da se sedam posto dionica HEP-a prenese u braniteljski fond, što je zatražio predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić pozivajući se na pravila koja su vrijedila kod privatizacije Ine i HT-a.

U stranci drže da ne postoji razuman argument za takav postupak, a od braniteljskih udruga traže da objasne što bi Fond hrvatskih branitelja učinio s tim dionicama.

- Ako time namjeravaju postići da im HEP uplaćuje dividendu, nisu na dobrom tragu jer je cilj da HEP postane regionalni lider. Treba ga razvijati i ojačati, a da bi se to napravilo, neće se moći isplaćivati dividenda. U tu će se kompaniju ulagati, a neće se iz nje izvlačiti dobit - poručuju iz Mosta.

>>>Čikotić: Drago mi je zbog interesa javnosti, odluka o prodaji HEP-a još nije konačna

28. travanj 2024 11:50