Aktualno
StoryEditor

Most za transparentan izbor glavnog državnog odvjetnika, predlaže nove zakone za DORH i DOV

20. Travanj 2018.

Iz Mosta su u petak predstavili svoj prijedlog Zakona o državnom odvjetništvu te onaj o Državnoodvjetničkom vijeću (DOV), ističući kako postupak izbora glavnog državnog odvjetnika mora biti transparentan i dostojan funkcije.

"Glavna razlika između našeg prijedloga Zakona o DOV-u i onog Vladinog je u činjenici da mi želimo veću ulogu dati DOV-u koji ne smije biti samo ‘poštanski sandučić‘ u koji će se sliti prijave za glavnog državnog odvjetnika, već treba dati stručno mišljenje o svakom kandidatu. Dakle, potenciramo stav struke koji je izuzetno važan“, istaknuo je na konferenciji za novinare u Saboru čelnik Mosta Božo Petrov.

>>>Jelenić izabran za glavnog državnog odvjetnika

Zakoni će, najavljuje, slijedeći tjedan u javnu raspravu, a stručna suradnica Mosta Maja Grubišin pojasnila je da se nacrtom Zakona o DOV-u razrađuje postupak imenovanja i razrješenja glavnog državnog odvjetnika.

"Važno je da se glavni državni odvjetnik bira na transparentan način, uvažavajući sve potrebne standarde objektivnosti i profesionalnost koje ta funkcija sadrži u sebi. Most predlaže da se  postupak kandidiranja i imenovanja puno jasnije propiše. Uređen je kandidacijski postupak, uvedeno je mišljenje DOV-a koji bi pratilo kandidaturu svakog kandidata. Ova mišljenja trebaju biti utemeljena na provjeri cjelokupne profesionalne karijere kandidata" rekla je Grubišin.

>>>Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno potvrdio imenovanje Dražena Jelenića

Institucije ove države, istaknula je, mogu funkcionirati transparentno, da ljudi na funkcijama preuzmu odgovornost i da svatko sam za sebe odluči želi li se istaknuti i kandidirati za čelno mjesto kao što je glavni državni odvjetnik ili predsjednik Vrhovnog suda.

Nije poštovano da se postupak imenovanja pokreće najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata glavnog državnog odvjetnika 

Ukazala je i na činjenicu da važeći zakon propisuje kako Vlada pokreće postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata, a ova odredba nije se, upozorava, poštovala prilikom današnjeg izbora novog glavnog državnog odvjetnika.

>>>Oporba protiv načina na koji je Jelenić predložen za glavnog državnog odvjetnika

"Postavlja se pitanje u kojem pravcu se kreće praksa Vlade kada ovako važne procedure beskrupulozno krši. Iako je i ova procedura koja je propisana važećim zakonom netransparentna, ovakvom praksom i kršenjem odredbi zakona dodatno narušavamo ugled institucije u koju građani, vidjeli smo po svim anketama, ionako puno ne vjeruju. Ovakve prakse su jako opasne i one ne smiju postojati u jednoj modernoj europskoj državi. Vraćamo se u doba klimave vladavine prava, umjesto da beskompromisno branimo potpunu uspostavu vladavine prava", poručila je Grubišin.

Most je u svom prijedlogu zakona o DORH-u predložio da se postupak pokreće šest mjeseci prije kraja mandata, kako bi se na taj način dalo dovoljno vremena da se provede kandidacijski proces koji "ne dopušta da ga politika monopolizira".

>>>Petrov: Osigurani su uvjeti za reformu javne uprave, ali odlaskom Mosta iz vlasti sve je stalo

Mostovim zakonskim prijedlozima predviđeno je audio/video snimanje i prijenos razgovara s kandidatima za zamjenike državnih odvjetnika. U zakonima se dodatno uređuju postupci djelovanja i DORH-a i DOV-a, a novosti se odnose i na uređenja instituta Ravnatelja državnoodvjetničke uprave te postupke izbora članova DOV-a.

Saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak naglasio je kako je nužno pridržavati se zakonske procedure prilikom izbora kandidata na čelne funkcije u državi. "Slučaj koji imamo s izborom glavnog državnog odvjetnika, kada se u par dana razrješuje, predlaže i imenuje kandidat, imali smo i s predsjednikom Vrhovnog suda i s predsjednicom Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. To u pitanje dovodi transparentnost, povjerenje u institucije, koje i onako iznimno nisko“, naglasio je.

19. travanj 2024 19:43