Aktualno
StoryEditor

Most: Zakonom o mikrosolarima jedini bi na gubitku bili uvoznici energije

24. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=K_e4JLJXCJk

Most nezavisnih lista predstavio je u srijedu prijedlog Zakona o mikrosolarima čija je intencija poticanje energetske neovisnosti, kojim bi, tvrde, 10.000 siromašnih domaćinstava dugoročno smanjilo račun za električnu energiju.

"Naše zakonske inicijative idu u smjeru da Hrvatsku učinimo kvalitetnijom te zemljom u koju će se ljudi htjeti vratiti, a ne iz nje otići", poručio je čelnik Mosta Božo Petrov s konferencije za novinare.

Prijedlog Mosta, ističu, ide u korak s izazovima održivog razvoja, s obzirom da Hrvatska posjeduje velike potencijale u obnovljivim izvorima energije, ponajprije u suncu.

>>> Most: Ulaganjem u mikrosolare do izlaska iz energetskog siromaštva

U dosadašnjoj energetskoj politici u Hrvatskoj, obnovljivi izvori energije, a posebno sunce, nisu nikada doživjeli ozbiljniju pažnju, a i HDZ i SDP potpuno su zanemarili taj segment, poručili su iz Mosta.

"Porazna je činjenica da se u posljednjih deset godina tek 115 osoba u Hrvatskoj priključilo na fotonaponski sustav, iako građani godišnje izdvajaju milijardu kuna za obnovljive izvore energije. Država dodatno na to izdvaja još pola milijarde", ističe Petrov.

Primjenom zakona, kaže, ne samo da bi se riješilo energetsko siromaštvo već bi i poduzetnici postali konkurentniji, a angažirao bi se i nacionalni sektor energetike. "Jedini bi na gubitku ovim zakonom bili uvoznici energije", poručuju iz Mosta.

Zakon ima izuzetnu važnost u suzbijanju problema energetskog siromaštva, jer bi se njime pomoglo i do 10 tisuća siromašnih domaćinstava kojima bi se dugoročno račun za električnu energiju sveo na nulu, poručuju iz Mosta.

"Država i županije godišnje daju 200 milijuna kuna za ogrjev za drva ili u novcu za najsiromašnije građane. Zahvaljujući našem prijedlogu, smatramo da bi država za taj novac svake godine mogla ugraditi 6500 do 7000 mikrosolara najugroženijim građanima i time bi trajno riješila problem energetskog siromaštva", rekao je bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić.

S obzirom na to da u Hrvatskoj postoje tvrtke koje se bave proizvodnjom mikrosolara, time bi se, naglašava, poticao gospodarski rast, a i država bi preko toga ubirala veći PDV.

"Ovim se povećava šansa za stvaranje održive budućnosti Hrvatske, ali i ide u smjeru smanjenja emisije stakleničkih plinova", ističe bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

>>> Most: Vrdoljakova ‘plemenska energetika’ preloma se na leđima građana

Primjena zakona naime, kaže, značajno doprinosi obvezama koje je Hrvatska kao dio EU preuzela, a to je potpisivanje Pariškog sporazuma, prema kojem se staklenički plinovi moraju smanjiti za 40 posto do 2030. godine.

Prijedlog zakona je, poručuju iz Mosta, posebno namijenjen malim kupcima električne energije, građanima, malim i srednjim poduzetnicima koji upravljaju cijenom energije i svojom energetskom budućnošću, što je važan korak prema energetskoj neovisnosti, a protiv energetskog siromaštva.

Mali i mikro poduzetnici bi u propisanim administrativnim rokovima od 15 dana dobili mogućnost izmjene svojih elektroenergetskih uvjeta. Konačno bi se, kažu, administrativni aparat smanjio u korist poduzetnika i oni bi mogli samostalno, a jednostavno upravljati svojom potrošnjom energije, za vlastite potrebe.

Zakon ima izuzetnu važnost u suzbijanju problema energetskog siromaštva, jer bi se njime pomoglo i do 10 tisuća siromašnih domaćinstava kojima bi se dugoročno račun za električnu energiju sveo na nulu, poručuju iz Mosta.

"Ovo je prijedlog koji nadilazi stranačke razlike, prijedlog koji ide u korist naših građana i pozivamo sve klubove zastupnika u Hrvatskom saboru da ga podrže", apelirao je Čikotić.

02. travanj 2023 01:36