Aktualno
StoryEditor

Muljanik – Titanik: Gdje bi bio hrvatski IT s 30 milijardi kuna poguranca?!

07. Rujan 2018.

Vlada je namignula Uskoku da u Uljanik pošalje istražitelje tek kad su strani naručitelji otkazali ugovorene brodove. Još u petak su uljanikovci i trećemajci dobivali plaće i prekidali štrajk, a već u subotu hladan tuš za sve neupućene.

Samo najveći hlebinci to bi nazvali slučajnošću. A Uprava Giannija Rossande, koja je – uz glasnu ili prešutnu podršku politike iz Zagreba i Pule – zakuhala cijelu situaciju nizom nepovoljnih ugovora, stalnim kašnjenjima i plaćanjem penala, dala je tek mandat na raspolaganje. Ali nema ga ni kome dati.

>>>Horvat: Za bolje gospodarstvo u središtu interesa trebaju biti poduzetnici, a ne samo Uljanik

Krnji tročlani Nadzorni odbor (bez dva predstavnika Vlade, koja nisu imenovana) s kuvertiranim ostavkama drži štangu Upravi, i vrući krumpir prebacuje Skupštini koja, s 47 posto vlasništva malih dioničara i više od 25 posto državnog vlasništva, nikako da se sastane. U međuvremenu je Uljanikov račun opet u blokadi. Još se čeka da Europska komisija recenzira plan restrukturiranja, koji je već bivši jer nije predviđeno otkazivanje narudžbi za četiri broda, od kojih je jedan u Rijeci gotov 70 posto.

Četiri (ne)moguća rješenja

U međuvremenu iz Banskih dvora medijima ‘šapću‘ četiri (ne)moguća rješenja: nezadovoljni Dankom Končarom traže novog strateškog partnera i nadaju se da bi udicu mogli progutati makar Kinezi. Predstečaj je druga, najizglednija varijanta, makar iz igre nije izbačeno ni restrukturiranje prema Končarevom modelu, dok je krajnja mjera u svakom slučaju stečaj.

Žalosno je što Vlada zapravo ne zna što bi s Uljanikom i čeka da presudu u petak iz Bruxellesa donese europska ministrica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

>>>Europska komisija očekuje plan restrukturiranja Uljanika

Nije teško razumjeti da nijedna vlada ne želi potpisati smrt tvrtke Uljanikove veličine i važnosti. No ne mogu se ne zapitati gdje bi s pogurancem od 31,3 milijarde kuna (koliko je država od 1990. ulupala u brodogradnju) danas bila domaća IT ili prehrambena industrija. S tom lovom Ina bi kupila Mol, a Pliva bi pokupovala kompletnu regionalnu farmaceutsku industriju i postala europski velikan. A bez brodogradnje ostajemo unatoč subvencijama od 31,3 milijarde kuna.

Nakon štrajka Uljanikovi radnici nemaju što raditi, a uskoro tamo neće biti ni radnika. Uljanik je najprije pretvoren u Muljanik, da bi postao Titanik.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

29. travanj 2024 02:26