Aktualno
StoryEditor

FOTO: MUP i HS-Produkt potpisali ugovor o isporuci 1000 jurišnih pušaka

17. Studeni 2017.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor karlovačke tvornice oružja HS-Produkt Željko Pavlin, potpisali su danas u sjedištu HS-Produkta ugovor po kojem će HS-Produkt isporučiti tisuću jurišnih pušaka VHS-K2 za potrebe prvenstveno specijalne i interventne, a onda i temeljne i granične policije. Riječ je osuvremenjenom modelu, kazao je direktor Pavlin, koja se nakon usvajanja sugestija iz MUP-a i MORH-a u proizvodnji nalazi od 2015. godine. Današnjem potpisivanju ugovora, rekao je ministar Božinović, prethodilo je potpisivanje Sporazuma o poslovnoj suradnji MUP-a i HS-Produkta od 26. rujna ove godine, kojim je 100 takvih jurišnih pušaka u međuvremenu ispitano u više ustrojstvenih jedinica MUP-a.

Prema riječima Damira Barića, zapovjednika zapovjedništva Interventne policije, u prvoj fazi testiranja ispitane su osnovne karakteristike jurišne puške VHS-K2, a u drugoj fazi razne su ustrojbene jedinice pušku testirale s obzirom na svoje specifične operativne potrebe, i njihovi zaključci su da puška VHS-K2 u potpunosti zadovoljava sve njihove potrebe.

Ministar Božinović kazao je da su instruktori koji su ispitivali prvih sto pušaka rekli da njihove performanse udovoljavaju svim speficičnim, operativnim i taktičkim zahtjevima ustrojbi hrvatske policije, koja će uporabom jurišne puške VHS-K2 bitno povisiti razinu sigurnosti, pouzdanosti i efikasnosti.

Ravnateljstvo policije na čelu s glavnim ravnateljem Nikolom Milinom, kazao je minsitar Božinović, krenulo je sistematično u proces uvođenja jurišne puške VHS-K2 u ustroj MUP-a, što znači da će policijski instruktori i oružari morati steći licence i certifikate za obuku, trening, rukovanje i održavanje HS-Produktove jurišne puške, te da će morati steći dozvolu za korištenje puške VHS-K2.

>>>Ušli smo u ‘eru Terminatora’

Iako je povrdio da je upravo ugovorena narudžba tisuću jurišnih pušaka tek početak tog odnosa s HS-Produktom, ministar Božinović izjavio je da će dinamika daljnjih isporuka ovisiti o dostupnosti proračunskih sredstava, a o kolikim će se narudžbama raditi, Božinović je kazao tek „onoliko koliko bude trebalo“.

Osvrćući se na pitanje opremljenosti hrvatskih policajaca, Božinović je rekao da njemu nije poznato zašto unatrag tri godine nisu naručivane jakne za policajce, zbog čega oko pet tisuća policajaca nema odgovarajuću opremu. Zato će, obećao je ministar, do kraja ove godine opskrbiti sigurno 4700 hrvatskih policajaca, a možda i kojeg više, novim jaknama.

Željko Pavlin zahvalio je ministru Božinoviću za ovu narudžbu, podsjetivši da je Božinović već ranije pokazao sklonost nabavi naoružanja od HS-Produkta, samo tada u mandatu ministra obrane. Sada su u suradnji s MUP-om izvršene izvjesne izmjene i prilagodbe važne sa specifičnu policijsku uporabu.

- Uvažili smo sugestije i svjesni smo da policija na ulice izlazi s totalno neadekvatnim oružjem, s kalašnjikovima i „erama“ starima i po 30 do 40 godina, a i mi ćemo steći veliku referencu time što će naša specijalna, interventna i granična policija koristiti naše oružje, rekao je Pavlin.

>>>NATO osudio UN-ov sporazum kojim se zabranjuje atomsko oružje

U razvoju novog modela VHS-K2, kazao je Pavlin, doprinos su dali svojim sugestijama i testiranjima stručnjaci MORH-a i MUP-a. VHS-K2 je „pulp-up“ modularna verzija puške kalibra 5,56 mm i u skladu je s policijskim standardima svih policija unutar Europske unije i SAD-a.  „Picatinny“ šine omogućuju jednostavnu montažu mnoštva dodatne opreme, a posebno se ističe sigurnošću u smislu sprječavanja samoopaljenja uslijed nemarnog ili nestručnog rukovanja.

Pozivajući se na povjerljivost ugovora, ministar Božinović i direktor Pavlin izbjegli su reći kolika je vrijednost ugovorene isporuke. Pavlin je tek dodao da je HS-Produktova puška značajno jeftinija od inozemne konkurencije, a da je u kvaliteti u nekim segmentima ispred konkurencije. Intenzivnijom suradnjom s MUP-om i MORH-om, dodao je Pavlin, moglo bi se doći u budućnosti i do još povoljnije cijene jurišnih pušaka za te naručitelje.

24. travanj 2024 23:32