Aktualno
StoryEditor

MUP školuje i zapošljava 600 novih policajaca, uvjet - mlađi od 28 godina

15. Ožujak 2018.

U povodu raspisivanja natječaja za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac, kojim se u 2018./2019. godini traži 600 novih policajaca, u četvrtak je u Puli istarska policija u suradnji s Policijskom akademijom i Policijskom školom "Josip Jović" održan Dan otvorenih vrata kako bi se što više mladih upoznalo s policijskim zanimanjem i prijavilo na natječaj.

Na natječaj se mogu javiti hrvatski državljani i državljanke koji imaju završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, koji nemaju navršenih 28 godina te koji imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, a prijave na natječaj primat će se do 6. srpnja kako bi se mogli prijaviti i učenici koji ove godine završavaju srednju školu, rekao je načelnik Policijske akademije Dubravko Novak.

>>>Stigla zimska oprema za hrvatske policajce vrijedna 34 milijuna kuna

- Program srednjoškolskog obrazovanja trajat će dvanaest mjeseci, od čega jedan mjesec obuhvaća praksu u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Polaznici koji uspješno završe program obrazovanja, primat će se u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova sukladno potrebama službe, istaknuo je načelnik Novak na konferenciji za novinare u Puli dodavši da su obvezni raditi u policiji najmanje pet godina.

Siguran posao nakon školovanja

Polaznicima su osigurani smještaj, hrana, oprema i mjesečna novčana naknada, siguran posao nakon završetka školovanja te mogućnost napredovanja i nastavka školovanja.

Dan otvorenih vrata novi je način pristupa mladima i njihovog animiranja za policijski posao pa su se tako učenici srednjih škola iz Pule, ali ostalih dijelova Istre u dvorani sportskog centra Mirna mogli detaljnije upoznati s policijskim zanimanjem i opremom koju policijski službenici koriste u svakodnevnom radu.

>>>Putujete li zrakoplovom, policija će znati sve o vama

- Svoju opremu izložili su djelatnici temeljne, prometne, interventne, specijalne i kriminalističke policije te Protueksplozijski odjel i Odjel prevencije, a policijski službenici rado su odgovarali učenicima i drugim posjetiteljima na pitanja o svom poslu, naglasio je načelnik istarske policije Alen Klabot.

Nakon prikazivanja filma o radu djelatnika Policijske uprave istarske, policijski demo timovi prikazali su pravilnu uporabu i rukovanje vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti i tehnike borilačkih vještina. Osim toga, djelatnici kriminalističke tehnike prezentirali su i obavljanje očevida u slučaju teškog kaznenog djela te metode otkrivanja i izuzimanja različitih otisaka i tragova.

Budući da je Dan otvorenih vrata primarno namijenjen mlađim osobama koje žele postati policajci, svi zainteresirani mogli su isprobati i postavljeni poligon te provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu.

23. travanj 2024 19:03