Aktualno
StoryEditor

Musa naložila ZG holdingu da oslobodi informacije o višemilijunskim isplatama odvjetnicima

08. Ožujak 2018.

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa donijela je rješenje kojim se Zagrebačkom holdingu nalaže da omogući pristup informacijama o višemilijunskim isplatama odvjetničkim društvima i odvjetnicima angažiranim od 2012. do kraja 2016. među kojima su i odvjetnička društva Hanžeković&Partneri, Galetović i Galetović, Sardelić i partneri, Šunić i partneri te odvjetnici Dražen Crnković, Siniša Tabak, Andrea Kožar, Anita Hukelj i drugi.

Posljednjim rješenjem povjerenice za informiranje poništena je odluka Zagrebačkog holdinga kojom se poduzetniku Hrvoju Šimiću odbija zahtjev za pristup traženim informacijama o isplatama odvjetničkim društava i odvjetnicima s obrazloženjem da je to poslovna tajna.

>>>Musa zatražila popis svih korisnika kredita HBOR-a, uključujući Agrokor

Prema rješenju povjerenice Muse, zatražene informacije o isplatama odvjetnicima predstavljaju informacije o raspolaganju javnim sredstvima te, sukladno zakonskim odredbama, tijelo javne vlasti u konkretnom slučaju ‘‘nije niti bilo dužno provoditi test razmjernosti i javnog interesa u odnosu na dio informacije iz koje je je razvidno kome i u kojem iznosu su izvršena predmetna plaćanja‘‘.

Odvjetnicima isplaćeno gotovo 27 milijuna kuna

Prema dostupnim informacijama, Zagrebački holding je od siječnja 2012. do travnja 2016. za ‘‘odvjetničke usluge i pravna savjetovanja‘‘ odvjetnicima isplatio gotovo 27 milijuna kuna. Najviše je bilo isplaćeno tijekom 2012. čak 13 milijuna kuna, da bi iduće godine ukupni iznos bio značajno manji, oko četiri milijuna kuna. U 2014. je bilo isplaćeno pet milijuna, a 2015. okvirno 3,8 milijuna kuna od planiranih 6,5 milijuna. Tijekom prva tri mjeseca 2016. bilo je isplaćeno okvirno milijun kuna, a te su godine troškovi za odvjetničke usluge bili planirani u ukupnom iznosu od sedam milijuna kuna.

>>>Povjerenica Musa: Tijela sve transparentnija, ali pri donošenju odluka nedovoljno uključuju javnost

Kako se ističe u odgovoru zagrebačkih gradskih vlasti, Zagrebački holding je angažirao odvjetnike jer s ‘‘obzirom na usluge koje pruža (komunalne usluge) nužno ima i veći broj predmeta koje na razini svake godine pokreće radi utuženja dužnika‘‘

Ovršni predmeti, uglavnom protiv građana

Zbog toga, kako se ističe, čak tridesetak odvjetničkih društava i odvjetnika Zagrebački holding je angažirao za zastupanje u ovršnim predmetnima koje pokreće, uglavnom protiv građana, radi naplate dospjelih dugovanja.

>>>Povjerenica za informiranje: Hrvatskoj Vladi vjeruje 14 posto građana

‘‘Teret odvjetničkih društava u konačnici snosi ona stranka koja izgubi spor. U pravilu sporove izgube protustranke Zagrebačkog holdinga pa valja spomenuti da troškovi odvjetničke nagrade predstavljaju iznos koji je odvjetniku isplatio Zagrebački holding kao nalogodavac. No, stvarni iznos financijskog opterećenja na ime tog zastupanja je manji jer su dio troškova u pojedinim predmetima Zagrebačkom holdingu podmirile protustranke koje su izgubile spor‘‘, isticalo se u odgovoru zagrebačkih gradskih vlasti.

Protiv najnovijeg rješenja povjerenice Muse nije dopuštena žalba, no Zagrebački holding može pokretnuti upravni spor u roku od mjesec dana od dostave rješenja.

22. travanj 2024 07:11