Aktualno
StoryEditor

Musk i stručnjaci pozvali UN na zabranu ‘autonomnog oružja‘

21. Kolovoz 2017.

Vodeći svjetski proizvođači i istraživači s područja robotike i umjetne inteligencije uputili su poziv Ujedinjenim narodima da zabrane proizvodnju robota ubojica. Direktor Tesle Elon Musk i Mustafa Suleyman iz Googlea na čelu su skupine od 116 specijalista iz 26 država koji pozivaju na zabranu autonomnog oružja, piše Guardian.

Vijeće UN-a nedavno je glasovalo o početku formalne diskusije na temu takvog oružja što se odnosi na dronove, tenkove i "pametne" puške. Uoči toga, skupina proizvođača umjetne inteligencije i robota uputili su otvoreno pismu UN-u sa zamolbom da zaustave utrku u naoružanju robotima ubojicama koja je trenutno u tijeku.

>>>EU traži ‘sigurnosni prekidač’ za robote

Potpisnici upozoravaju da bi nastavak utrke mogao uzrokovati treću revoluciju u tehnici ratovanja.

Stručnjaci su prethodno upozorili da je umjetna inteligencija dosegla točku gdje je razvoj autonomnog oružja moguć u roku od nekoliko godina. Iako se umjetna inteligencija može koristiti kako bi bojno polje bilo sigurnije za vojno osoblje, stručnjaci strahuju da bi istovremeno uzrokovala velike ljudske gubitke.

https://www.youtube.com/watch?v=Dk_wRj64aes&t=1s

Elon Musk je nekoliko puta upozoravao na potrebu za regulacijom umjetne inteligencije, nazvavši su najvećom prijetnjom ljudskoj egzistenciji, no dok jedni smatraju da treba razmotriti destruktivni potencijal umjetne inteligencije, drugi drže da je riječ o potencijalu u koji ne treba niti dirati, već ga u potpunosti treba eliminirati.

>>>Umjetna inteligencija posvadila optimističnog Zuckerberga i skeptičnog Muska

Ovo pismo nije prvi takav apel, naime na IJCAI, jednoj od vodećih svjetskih AI konferencija, pokrenuta je rasprava o smrtonosnom autonomnom oružju. Prije dvije godine, nakon konferencije je također poslano otvoreno pismo koje je potpisalo tisuće vodećih svjetskih istraživača robotike i umjetne inteligencije, uključujući Muska i Stephen Hawkinga, u kojemu su i tada pozvali na zabranu, čime su potaknuli UN na formalne razgovore o modernim tehnologijama.

Britanska vlada se 2015. usprotivila zabrani smrtonosnog autonomnog oružja, uz argument da međunarodno humanitarno pravo dovoljno regulira to područje.

>>>Kina isključila ‘disidentske’ chatbotove

Iako na prvu riječ autonomno oružje asocira na znanstvenu fantastiku kao što su Terminator i Robocop, ono je već u upotrebi. Samsung je tako razvio SGR-A1 stražarski pištolj, koji je navodno tehnički sposoban za samostalno ispaljivanje metaka, no još uvijek je sporno koristi li se uz južnokorejsku granicu na demilitariziranoj zoni.

https://www.youtube.com/watch?v=5zkh6qgj2Q8

SGR-A1 razvijen je za potrebe južnokorejske vlade, te je prvi takve vrste s autonomnim sustavom koji može obavljati nadzor, prepoznavanje glasa, praćenje i slično. No, to nije jedino autonomno oružje za kopnene, zračne i morske borbe čiji je prototip već razvijen.

>>>Južna Koreja mogla bi biti prva zemlja koja će oporezivati robote

Velesile poput Rusije i SAD-a trenutno razvijaju robotske tenkove koji se mogu pokretati autonomno ili daljinskim upravljanjem. Rusija je tako stvorila borbeno bespilotno vozilo Uran-9, dok je američki autonomni ratni brod Sea Hunter predstavljen još 2015. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=VBC9BM4-3Ek

27. travanj 2024 16:57