Aktualno
StoryEditor

Musk ponudio pomoć pri izvlačenju momčadi iz tajlandske špilje

06. Srpanj 2018.

Tajlandski spasilački timovi pronašli su dvanaestero nestalih dječaka i pomoćnika trenera nestalih u špilji Chiang Rai na sjeveru Tajlanda još u ponedjeljak, no izbaviti ih odande nije nimalo jednostavan zadatak. Pretpostavlja se da im je izlazak iz špilje blokirala voda koja se podigla zbog obilnih kiša.

Jedan je spasilac u pokušaju da momčadi osigura kisik i sam roneći ostao bez njega te izgubio život. Velik su problem neprestane kiše koje ne staju i stoga dodatno otežavaju situaciju. Pričeka li se prestanak njihove sezone, koja traje od svibnja do listopada, mladići bi mogli mjesecima ostati zarobljeni. Naravno, to nije opcija s obzirom da su ionako već dugo zatočeni bez hrane i ostalih osnovnih uvjeta za život.

Nemilosrdna situacija potaknula je i tehnološkog mogula Elona Muska da tajlandskim vlastima ponudi pomoć svih svojih tvrtki - Tesle, SpaceX-a i Boring.Co-a. Musk nudi visoko tehnološku asistenciju u akciji spašavanja. Trenutno su u tijeku razgovori o tome kako bi se dodatni resursi koje on daje na raspolaganje mogli iskoristiti za izvlačenje nogometnog tima iz špilje.

>>> Elon Musk ‘supersuperozbiljno‘ najavio sljedeći slatki pothvat

Među ostalim, njegove kompanije omogućuju tracking lokacije, ispumpavanje vode i osiguravaju energiju pomoću Tesla Powerwall baterija. Još uvijek nije izvjesno hoće li tajlandske vlasti ponudu prihvatiti, izvještava Bloomberg.

U međuvremenu, Musk je na svojim društvenim mrežama pazeći da ‘ne stane na nogu‘ tajlandskim vlastima pojasnio kako bi njegove usluge mogle biti od pomoći.

"Boring.Co posjeduje napredne podzemne radare i prilično je dobar u iskapanju rupa. Ne znam ograničava li pumpe za vodu dostupna električna energija ili su pumpe premalene. Ako je tako, mogli bismo dostaviti napunjene Powerpacks i pumpe. Pretpostavljam da tajlandska vlada to ima pod kontrolom, ali sretan sam ako postoji način da pomognem," napisao je Musk na svom Twitteru.

26. travanj 2024 23:42