Aktualno
StoryEditor

Na 23. Vinistri oko 130 vinara i proizvođača vinarske opreme

13. Svibanj 2016.

Na ovogodišnjoj, 23. Vinistri u Poreču se predstavlja oko 130 vinara i proizvođača vinarske opreme, a otvarajući u petak tu manifestaciju predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula kako upravo Vinistra daje snažan doprinos daljnjem brendiranju Istre kao vinske regije.

Ustvrdivši kako se upravo ona čvrsto zalaže za decentralizaciju Hrvatske, kako funkcionalno tako i fiskalno, predsjednica je ponovila kako smatra da je sadašnji sustav županija iznimno dobro rješenje za Hrvatsku. Taj je sustav i "Istri dao status županije i regije te joj omogućuje razvoj koji, uz potporu iz Zagreba, može biti još brži i snažniji", kazala je Grabar-Kitarović i u prilog tomu spomenula projekt razvoja Muzila, pulske Zračne luke, Opće bolnice u Puli, razvoj Pule kao luke te razvoj cestovnog i željezničkog prometa.

"Vjerujem da će Vlada učiniti sve kako bi se ti procesi i strateški projekti ubrzali i osnažili", poručila je hrvatska predsjednica spomenuvši pritom i razvoj Brijuna koji bi se, drži, "trebao otvoriti ljudima". "Ova vinska priča je sjajna priča, no dobrog vina imamo i na Vangi", naglasila je Grabar-Kitarović.

Izrazila je zadovoljstvo što Vinistra iz godine u godinu okuplja sve veći broj vinara, ljubitelja vina i ljude koji se bave proizvodnjom vinske opreme.

Predsjednica Republike i premijer Tihomir Orešković uz ostalo su istaknuli i kako Hrvatska ima kvalitetna vina, ali kako bi trebalo povećati količine. "Teran, malvazija, merlot sinonim su izvrsnih vina u svjetskim razmjerima. Podupirem prijedlog premijera Tihomira Oreškovića koji smatra kako imamo kvalitetu ali nam je sada potrebna kvantiteta. Susrela sam se s mnogim uglednicima koji su me pitali imamo li dovoljno količine da bi ste izvozila naša sjajna vina", zaključila je.

Premijer Orešković je ustvrdio kako Istra, a samim time i Hrvatska, ima izvrsnu kvalitetu vina, ali kako bi bilo dobro uz kvalitetu povećati i kvantitetu kako bi na tržištu konkurirali na najvećoj razini.

Naglasio je i kako je Istra jedna od vodećih vinskih regija te kako se njegov prvi susret s istarskim vinom dogodio 2009. godine kada je, nakon povratka iz Kanade, popio prvu bocu vina iz Istre ocjenivši ga vrhunskim. Premijer je napomenuo i kako je, prije nego što je postao predsjednikom Vlade, često u Istri organizirao poslovne sastanke i tako nastupao kao svojevrsni veleposlanik ovog "raja na zemlji" te kolegama predstavljao našu zemlju, kulturu, ali i vina.

Odgovarajući na novinarska pitanja, premijer je potvrdio kako će osobno osnovati i voditi pregovarački tim s MOL-om.

"Tko kaže da loše stojimo u arbitraži, to nitko nije rekao već smo isključivo rekli kako ona ide dalje, da je u tijeku. Definirat ćemo pregovarački tim i krenuti u pregovore prije nego završi arbitraža",  kazao je Orešković.

Premijer kaže i kako će se na vrijeme znati sastav povjerenstva i početak pregovora s Mađarima "Sve u svoje vrijeme, sada bi svi htjeli čuti kada, tko i šta. Poruka je za sada jasna - definirat ćemo pregovarački tim i onda se upoznati sa situacijom, s kojom smo se već donekle upoznali", rekao je.

Orešković nije odgovorio na upit hoće li se država odreći potraživanja u korist radnika Kamenskog, kazavši tek: "To ne mogu komentirati".

Na svečanosti otvorenja Vinistre u Poreču bili su i ministri turizma, prometa i poljoprivrede - Anton Kliman, Oleg Butković te Davor Romić, predstavnici lokalnih vlasti, gospodarstvenici i brojni gosti.

Istarski župan Valter Flego kazao je kako je Istra ovom manifestacijom ponovno dokazala svoj status zlatne regije vina te kako Vinistra iz godine u godinu diže kvalitetu vina i kompetenciju vinara.

"Priča o vinu je ujedno priča o uspjehu istarskih vinara, ali i o njihovom svakodnevnom mukotrpnom radu i predanom poslu. U vinu se isčitava istarski identitet", naglasio je Flego.

Predsjednik Udruge Vinistra Nikola Benvenuti poručio je kako je iza istarskih vinara jedna odlična vinska godina te kako je Istra kao vinska regija pokazala veliki potencijal.

Uoči 23. Vinistre održano je ocjenjivanje vina, na koje je stigao rekordan broj uzoraka, više od 440, a zbog izvrsne kakvoće vina iz prošlogodišnje berbe dodijeljeno je čak 129 zlatnih medalja.

U sklopu Vinistre, koja se održava od 13. do 15. svibnja, održat će se i zanimljive stručne radionice i prezentacije, među kojima i predstavljanje prvog istarskog i hrvatskog vina bez sulfita.

29. travanj 2024 03:14