Aktualno
StoryEditor

Na aukciji za struju i plin gotovo 13.000 slovenskih kućanstava

18. Srpanj 2017.

Gotovo 13.000 slovenskih kućanstava sudjelovalo je na drugoj licitaciji za kupnju plina i električne energije što ju je organizirao Savez za zaštitu potrošača (ZZPS), a računa se da su na taj način ostvarila ukupnu uštedu veću od milijun eura.

Na dražbi za kupnju plina i električne struje kao najpovoljniji dobavljač izabrana je slovenska tvrtka GEN Energija.

Predsjednica ZZPS-a Breda Kutin kaže da ta udruga želi organizirati zajedničke kupovine uz popuste ne samo za energente nego i za druge usluge.

>>>Dobrović: Struja neće poskupjeti za građane, LNG terminal potencijalno u funkciji već 2019.

Najavila je aukcije za bankarske, usluge osiguranja te za telekomunikacijske usluge.

Potrošače nastojimo uvjeriti da je svaki euro koji se uštedi u kućnom proračunu itekako važan. Samo racionalnim kupovanjem kruha, na primjer, može se uštedjeti i do tisuću eura na godinu, kazala je Kutin koja ocjenjuje da slovenski potrošači još uvijek ne štede dovoljno.

Aukcije za kupnju energenata za domaćinstva uz popust u Europu su se proširile iz Kine, a najaktivnije su nizozemske potrošačke udruge. One su do sada provele 21 kampanju i pomagale u organizaciji prvih aukcija u Sloveniji.

>>>Dobrović najavio žurno poskupljenje struje od 4 do 6 posto

Logika potrošačkih udruga je u tome da za organizaciju i izvedbu aukcije od izabranog dobavljača dobivaju manju, ali zakonitu proviziju.

Prema podacima ZZPS-a, u zajedničkim kupovinama jeftinije električne energije i drugih energenata na aukcijama u Europi do sada je sudjelovalo 1,2 milijuna domaćinstava. Ona su tako uz popust promijenila dobavljače energenata, a ukupne uštede ostvarene na taj način procjenjuju se na 271 milijun eura, kazala je Kutin.

30. travanj 2024 06:57