Aktualno
StoryEditor

Na autocesti A3 otvoren 45,4 milijuna kuna vrijedan čvor Lipovljani

15. Lipanj 2018.

Hrvatske autoceste (HAC) u petak su u promet pustile novoizgrađeni čvor i naplatnu postaju Lipovljani na autocesti A3 Zagreb - Lipovac, ukupne vrijednosti radova 45,4 milijuna kuna, izvijestio je HAC.

>>>HAC širi zagrebačku obilaznicu na tri trake

Čvor Lipovljani projektiran je u obliku desne "trube" s četiri kraka te naplatnom postajom. Opremljen je LED rasvjetom, čime će se značajno doprinijeti smanjenju troškova.

Naplatna postaja Lipovljani bit će u potpunosti automatizirana, bez blagajnika. Automati na naplatnoj postaji opremljeni su za plaćanje gotovinom, ENC-om, kreditnim i invalidskim SMART karticama. Korisnici od danas do 15. srpnja od 7:00 od 20:00 sati na naplatnoj postaji mogu kupiti ENC paket.

Vrijednost radova izgradnje čvora Lipovljani iznosi 45,4 milijuna kuna.

>>>Porast prometa i prihoda od cestarina na autocestama HAC-a i ARZ-a

Položaj novog čvora Lipovljani diktirala je postojeća infrastruktura kao što su prateći uslužni objekt Lipovljani, blizina željezničke pruge, spoj na županijsku cestu, kao i pozicija gospodarske zone Blatnjača koja se nalazi između autoceste i željezničke pruge, kažu u HAC-u.

Ocjenjuju da se novim spojem na autocestu otvaraju se daljnje mogućnosti razvoja gospodarske zone i stvaraju uvjeti za razvoj poduzetništva.

Otvorenjem čvora Lipovljani, Općina Lipovljani postaje najbliži ulaz u Park prirode Lonjsko polje te osigurava brži pristup Lipiku i Pakracu.

>>>Hrvatskoj zeleno svjetlo Europske komisije za nastavak gradnje Istarskog ipsilona

Isto tako, otvara se mogućnost izgradnje nove spojne ceste Lipik-Lipovljani, za koju su gradovi Lipik i Pakrac izradili idejno rješenje, te su daljnje projektiranje preuzele Hrvatske ceste. Spojna cesta je izuzetno važna za Lipik i Pakrac, ali i za čitavu Požeško - slavonsku županiju jer će se njome taj kraj kraćim i bržim putem povezati na autocestu, kažu u HAC-u.

27. travanj 2024 00:32