Aktualno
StoryEditor

Na europskim burzama oprezno trgovanje, ulagači čekaju poslovna izvješća

23. Travanj 2018.

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči poslovnih izvješća najvećih svjetskih kompanija, ali i zbog rasta prinosa na obveznice.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,2 posto. Pritom je londonski FTSE indeks bio na dobitku 0,05 posto, na 7.368 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 posto, na 12.519 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.402 boda.

>>>ZSE: Očekuje se opreznije trgovanje i stagnacija Crobexa

Na burzama vlada oprez jer će ovoga tjedna najveće svjetske kompanije, od Amazona, Alphabeta i Facebooka, do Microsofta, Boeinga i Chevrona, objaviti kvartalne poslovne rezultate.

Pritom će najveću pozornost privući tehnološki sektor jer je prošloga tjedna proizvođač čipova Taiwan Semiconductor (TSMC) upozorio na slabiju potražnju za pametnim telefonima.

To je izazvalo pad cijena dionica u tom sektoru, pri čemu je pod najvećim pritiskom bila dionica Applea, najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti.

Cijene nafte i dalje visoke

Ulagači su na oprezu i zbog brzog rasta cijena nafte, koje su dosegnule najviše razine od kraja 2014. godine, što je posljedica pada zaliha i poruke Saudijske Arabije da želi više cijene nafte, čime je poslala poruku da želi da se dogovor OPEC-a i partnera o smanjenoj proizvodnji nastavi i ubuduće.

>>>Dolar narastao zbog poruka FED-a da će nastaviti povećavati kamate

Nakon prošlotjednog rasta za 2 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu oslabila pet centi, na 74,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10-ak centi, na 68,30 dolara. No, to su i dalje visoke razine.

Analitičari upozoravaju da bi presnažan rast cijena nafte mogao potaknuti rast inflacije, što bi, pak, moglo navesti središnje banke u svijetu na povećanje kamatnih stopa.

Zbog toga su prinosi na 10-godišnje američke obveznice dosegnuli 2,97 posto, najvišu razinu od kraja 2014. godine i blizu vrlo važne granice od 3 posto.

>>>Na europskim burzama cijene dionica blago pale, pod pritiskom tehnološki sektor

Posljednji puta kada su prinosi bili na tako visokim razinama u 2013. godini sklonost ulagača prema riziku naglo je pala, što je pritisnulo tržišta dionica.

Rast prinosa na obveznice, naime, ne odgovara tržištima dionica jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz dionica u obveznice.

- Daljnji rast cijena nafte za 5 dolara po barelu bio bi dovoljan da pogurne prinose na 10-godišnje američke obveznice na 3 posto, a to bi izazvalo nestabilnost na valutnim i tržištima dionica, kaže Alan Ruskin, strateg u Deutsche Bank.

>>>Azijske burze pale, ulagači strahuju od jačanja inflacije

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio na gubitku 0,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, na 22.088 bodova.

25. travanj 2024 22:39