Aktualno
StoryEditor

Na prekomorskim teritorijima glasači već biraju budućeg francuskog predsjednika

22. Travanj 2017.

Glasači u nekim francuskim prekomorskim teritorijima izišli su u subotu na birališta u povodu francuskih predsjedničkih izbora, dan prije glasanja u matičnoj zemlji, a sudeći po zadnjim anketama, rezultat prvog kruga izbora bit će neizvjesan.

Većina anketa daje malu prednost kandidatu centra Emmanuelu Macronu pred čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen, a slijede ih konzervativac Francois Fillon i radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon. Socijalist Benoit Hamon ima vrlo male izglede jer su Francuzi jako nezadovoljni sadašnjim socijalističkim predsjednikom Françoisom Hollandeom.

>>> Mélenchon obećava 100-postotni porez za bogataše, četverodnevni radni tjedan

Le Pen, koja kaže da planira povući Francusku iz eurozone i održati referendum o izlasku iz EU-a, nada se da će uspjeti ponoviti neočekivani uspjeh Donalda Trumpa na američkim izborima i Brexita. Prva dva kandidata odmjerit će snage u drugom krugu 7. svibnja. Prva birališta otvorena su u subotu na malenom teritoriju Sveti Petar i Mikelon, kod istočne obale Kanade. Teritorij čine dva otoka s nešto više od 6000 stanovnika.

>>> Le Pen izazvala uspon kandidata krajnje ljevice, ‘na horizontu potencijalni tsunami’

Glasuju i francuski južnoamerički i karipski teritoriji, uključujući Gvajanu i Martinik, te francuska Polinezija. Kampanja je završila u petak u ponoć. Tog dana nije bilo većih događaja jer su se kandidati povukli zbog ubojstva policajca na aveniji Elizejske poljane u Parizu, koje se dogodilo u četvrtak navečer.

26. travanj 2024 14:33