Aktualno
StoryEditor

Na rast cijena žitarica u svijetu utječe mnogo (ne)planiranih faktora

08. Prosinac 2017.

Žetva u Americi je završila, a zrno je uskladišteno te predstoji ustanoviti samo količine. Prema USDA izvještaju zasigurno je da postoji višak ili ogroman višak! Tržište svakako reagira i cijene se sukladno tome korigiraju. Većim dijelom godine cijena je bila niska no proteklih par tjedana cijena žitarica konstantno raste. Svakako mnogo faktora utječe na formiranje cijene sve do nove sezone sadnje u SAD-u.

Cijena sojine sačme je drastično porasla od početka tjedna te trenutačno na spotu kotira 346,1 usd/st dok cijena FCA Koper za spot isporuku iznosi 340 €/mt.

Zbog suše u Južnoj Americi, Argentini i Brazilu, CBOT je snažno reagirao i probio sva očekivanja po pitanju cijene koja se tokom ove godine kretala oko 300 €/mt FCA Koper ili Rijeka.

Na tržištu ribljeg brašna objavljena je nova kvota koja je poprilično mala. Stoga kupaca ima na sve strane no prodavatelji kalkuliraju s cijenama i čekaju najviši nivo koji će cijene doseći kako bi tek tada počeli s prodajom svojih količina.

Nakon objavljivanja kvote za očekivati je proizvodnju od 340 000 mt ribljeg brašna dok je 50 posto navedene količine terminski prodano po nižim cijenama.

Važno je napomenuti da uz smanjenje kvote troškovi po toni rastu iz razloga što su cijene posada i troškova fiksni. Stoga će cijena biti viša kako bi se navedeni fiksni troškovi od ulova do same proizvodnje  namirili.

Cijena ribljeg brašna na kineskom tržištu je porasla za 20 posto. U Peruu visok postotak mlade ribe vodi kraćim prekidima ribolova, dok u nekim dijelovima brojka riblje mađi prelazi čak 90 posto.

Kraj godine za trgovinu dionicama mogao bi biti zanimljiv. Prema brojnim istraživanjima cijene dionica na američkom tržištu uvijek rastu između Božića i Nove godine.

Zbog optimizma u blagdansko vrijeme i odličnih pokazatelja gospodarske situacije u SAD-u za očekivati je daljnji rast cijena dionica u Americi do kraja 2017.godine.

29. travanj 2024 10:21