Aktualno
StoryEditor

Na rubu pameti: Djeca prema narudžbi

27. Prosinac 2017.

Iako smo se već odavno naviknuli na tvrdnje kako će se u bliskoj budućnosti moći odabirati boja očiju djeteta ili iznimne osobine kako bi se dobila nadarena osoba, čini se da to nije tako jednostavno. Zadržat ćemo se sada podalje od moralnih vrijednosti i zloglasne eugenike, jer su stručnjaci na Sveučilištu za zdravlje i znanost u Oregonu sa suradnicima iz Kalifornije i Južne Koreje ustvrdili da je stvaranje djeteta prema roditeljskim željama znanstvena fantastika.

>>> Anoniman investitor donirao 30 milijuna dolara za razvoj aplikacije koja dijagnosticira rak

Naime, uspjeli su na desecima ljudskih zametaka popraviti mutaciju koja bi u kasnijem životu dovela do teškoća sa srcem, možda i do iznenadne smrti. Bolest nakon popravljanja gena zametka neće se prenositi na nasljednike, tvrdi New York Times, ali uređivanje zametaka neće spriječiti pojavljivanje zdravstvenih teškoća. I to stoga što nijedno obilježje ili nadarenost ne proizlazi iz jedne mutacije gena ili više gena koju bi bilo lako utvrditi.

Većina ljudskih osobina ne može se jednostavno odrediti niti ih se može samo tako ‘proizvesti‘. Primjerice, za nimalo neobičnu tjelesnu osobinu poput visine bilo bi potrebno popravljanje velikog broja gena. Neki stručnjaci smatraju da visina ovisi o 93.000 genetskih promjena, a znanstvenici su ih do sada otkrili tek 697.

>>> ‘Super-cool’ studija: Analiza DNK sugerira da je Asteke uništila salmonela

Znanstvenike u Oregonu posebno je iznenadilo to što pri umetnutom DNK predlošku u zametak muški gen nije kopirao tu sekvencu kao što se događa pri genskom uređivanju u drugim stanicama tijela, već ga je genetski zametak zaobišao i upotrijebio zdravu sekvencu majčinog DNK! Za sada je uređivanje ljudskih zametaka nezakonito u mnogim zemljama, piše New York Times, ali znanstvenici rade na pripremama za klinička ispitivanja. Inače se smatra da je oko 10.000 medicinskih stanja povezano s određenim mutacijama, uključujući rak uzrokovan genima BRCA, Huntingtonovu bolest, anemiju srpastih stanica, Tay Sachsovu bolest, cističnu fibrozu i neke slučajeve ranijeg stanja Alzheimerove bolesti.

19. travanj 2024 18:22