Aktualno
StoryEditor

Na tematskoj sjednici o Agrokoru fokus na nagodbi

31. Siječanj 2018.

Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor (HSLS) najavio je u srijedu da će se u iduća dva tjedna održati tematska sjednica o Agrokoru na koju će biti pozvani izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

- Kao predsjednik Odbora za gospodarstvo bio sam prošlog utorka kod premijera Andreja Plenkovića i dao inicijativu za tematsku sjednicu na koju bi pozvali Dalić i Ramljaka i premijer se s tim složio. Ta će tematska sjednica biti u iduća dva tjedna, objavio je Kosor novinarima.

>>>Mali dioničari: Zašto Škegro i Ramljak govore da je vrijednost dionica nula! To je kazneno djelo!

- Očekujem da Ramljak kaže što se radi u Agrokoru, kako teče proces nagodbe s dobavljačima i velikim financijskim institucijama. Sjednica će biti otvorena i za zastupnike koji nisu članovi Odbora i svi će oni moći postavljati pitanja Martini Dalić i Ramljaku, rekao je Kosor.

Upitan o velikim iznosima koje Agrokoru fakturira Taxo Management, tvrtka u kojoj je Ramljak ranije radio, Kosor je odgovorio kako je to sigurno u skladu sa zakonom.

>>>Ramljakova bivša tvrtka zarađuje 250 tisuća kuna tjedno na savjetovanju Agrokora

Sumnjam da bi povjerenik napravio nešto što nije u skladu sa zakonom, ipak "pitanje je moralne razine da radi s firmom u kojoj je možda ranije radio". Nemam točne podatke, ali vjerujem u to što su mediji objavili, kazao je Kosor.

Što se tiče ogromnih novčanih primanja savjetnika, Kosor kaže da smo "znali na početku tog procesa da to neće biti jeftino".

- Članovi dotadašnje uprave, povjerenik i njegovi savjetnici sigurno nisu kao pojedinci osposobljeni da riješe sve probleme i morao je angažirati stručne konzultantske kuće i odvjetničke urede. To je uobičajena praksa svugdje u svijetu. Povjerenik je imao dva izbora, da angažira suradnike iz Hrvatske ili iz inozemstva, što bi nas koštalo još tri puta više nego hrvatski odvjetnički uredi i savjetnici, ocijenio je.

>>>FOTO: Predstečajni poučak za Agrokor

SDP-ov Gordan Maras najavljuje novo istražno povjerenstvo i ističe da su se "pod okriljem HDZ-a i lex Agrokor našli domaći konzultanti koje je Ramljak angažirao, a oni u kratkom razdoblju zaradili ogroman novac".

- Ako pomnožite, lako je izračunati da Texo Management godišnje dobiva 10 milijuna kuna. Samo treba pitati koji je slični posao Texo Management obavljao i kome je takve iznose fakturirao prije no što je počeo raditi za Ramljaka i Agrokor, pa ćemo dobiti odgovor je li to nešto normalno i uobičajeno ili ne, napominje SDP-ovac.

>>>Udruga malih dioničara Agrokora: Jamstva su osporena! Srušena

- Mislim da je zbog situacije s dobavljačima nužno pomno razmotriti Ramljakovo upravljanje Agrokorom, kako bi se vidjeli cure li novci za koje garantira Hrvatska u privatne džepove u ovako visokim iznosima. Riječ je o 10 milijuna kuna godišnje, a hrvatska država iza toga stoji zakonom, kazao je.

Ako netko sutra tuži Agrokor, Hrvatska će morati stati iza toga i jamčiti novcem poreznih obveznika, upozorava Maras koji smatra da je riječ o sumnjivim poslovima.

>>>Dalić o ‘jedinstvenom procesu restrukturiranja Agrokora’: Nagodba vjerovnika postići će se u rokovima

- Sve je jasno iz opisa fakture. Tu je i pripremanje izvještaja za potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić i nekih desetak aktivnosti tijekom tjedna koje vrijede 200.000 kuna. U 2015. Taxo Management imao je prihod 2,4 milijuna kuna, a sada kada je njihov prijatelj Ramljak došao u Agrokor počeli su preko konzultanta koji za njega radi dobivati tolike naknade, kaže Maras.

- Na mjestu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana zapitao bih se o čemu se tu radi, a kao saborski zastupnik angažirat ću se da se ide s novim zahtjevom za osnivanjem istražnog povjerenstva, tzv. Agrokor 2, koje će se baviti Ramljakovim upravljanjem, odnosno konzultantskim ugovorima na koje je otišlo preko 500 milijuna kuna u godini dana, a država, odnosno Andrej Plenković i Martina Dalić, imenovanjem Ramljaka stoje iza toga, poručio je Maras.

02. travanj 2023 00:59