Aktualno
StoryEditor

Na zagrebačkim ulicama 30 posto više turista, u zračnoj luci 16 posto više putnika

07. Srpanj 2017.

Zagreb je u lipnju posjetilo gotovo 138 tisuća turista, što je 30 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je s 245 tisuća noćenja zabilježen porast od 32 posto, ističu iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ).

"Veliki porasti turističkih dolazaka i noćenja u ovogodišnjem lipnju, ali i u prvih šest mjeseci ove godine, iznova potvrđuju da je Zagreb postao nezaobilazno cjelogodišnje turističko odredište, a vjerujemo da će se dobri turistički rezultati nastaviti i tijekom ljeta te do kraja godine", poručuju iz TZGZ-a.

>>> Zagreb u 2017. očekuje rast turističkog prometa za 5 posto, Advent ove godine bez širenja

Zanimanju turista za Zagreb pridonose sve atraktivnija događanja, među kojima je u lipnju održan InMusic festival, a nadalje će tome svakako, kako očekuju u TZGZ-u, pridonijeti bogata ljetna ponuda koncerata i drugih događanja na otvorenom kao i druge manifestacije i projekti. Među njima za 14. srpnja najavljuju četvrto izdanje "Dvorišta" u sklopu kojih se građanima i turistima omogućuje da zavire i provedu ugodne trenutke u nekim od do sada za javnost zatvorenih zagrebačkih dvorišta uz kuće i palače na gornjem gradu i drugdje.

Iznoseći podatke o fizičkom turističkom prometu za ovogodišnji lipanj, u TZGZ-u naglašavaju da su najbrojniji turisti bili iz Južne Koreje, SAD-a, Njemačke, Kine i Velike Britanije, dok su po noćenjima na prvom mjestu turisti iz SAD-a.

Dvoznamenkaste poraste dolazaka i noćenja od 19 i 18 posto Zagreb je ostvario i tijekom prvih šest mjeseci ove godine i to s ukupno 533 tisuće turista koji su došli u glavni hrvatski grad te s njihovih 961,3 tisuće noćenja.

Većinu dolazaka i noćenja pritom su ostvarili strani turisti, kojih je u šest mjeseci ove godine u Zagreb došlo 23 posto više, a ostvarili su i 21 posto više noćenja.

S ostvarenim rezultatima u lipnju, kao i u prvoj polovici ove godine, Zagreb se po broju noćenja kao jedina destinacija iz kontinentalnog dijela zemlje svrstao među jadranske županije te je s 961 tisućom noćenja na sedmom mjestu, iza Istre, Kvarnera, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Porast putnika u zračnoj luci

Zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman u lipnju ove godine zabilježila je 16 posto više putnika nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u prvih šest mjeseci putnika bilo 9 posto više nego lani, ističu iz Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) uz napomenu da su povećali i broj zaposlenih.

"Porast broja putnika u lipnju i prvih šest mjeseci pratilo je i povećanje broja zaposlenih u zračnoj luci, pa ih je tako od preseljenja cjelokupnog poslovanja na novi putnički terminal ukupno novozaposlenih 111", otkrivaju iz MZLZ-a, tvrtke-koncesionara zagrebačke zračne luke.

Podsjećaju i da su milijuntog putnika ove godine dočekali nešto ranije nego lani, u svibnju, kao i da je uoči ljetne sezone uspostavljeno osam novih linija, među kojima su tri linije dva nova avioprijevoznika na zagrebačkoj zračnoj luci, Monarcha i Emiratesa, a i postojeće zrakoplovne kompanije povećale su kapacitete ili broj frekvencija.

>>> Croatia Airlines predstavio četiri nove linije

Nacionalni prijevoznik Croatia Airlines otvorio je četiri nove destinacije iz Zagreba, što je sve, po ocjeni iz MZLZ-a, izravno utjecalo na značajan porast prometa putnika ove godine.

"Trend rasta očekuje se i nakon ljeta, u zimskom redu letenja, jer početkom zimske sezone, od 31. listopada kreće nova izravna linija aviokompanije Eurowings za Düsseldorf tri puta tjedno, a i nacionalni prijevoznik Croatia Airlines svoje sezonske linije za Lisabon i Barcelonu po prvi put u povijesti produljuje izvan ljetne sezone te planira prometovanje kroz cijelu prvu polovicu zimske sezone. Također će i poljska kompanija LOT, kao i norveški Norwegian zadržati dio novo uvedenih sezonskih frekvencija kroz zimski red letenja", najavljuju iz MZLZ-a.

20. travanj 2024 11:10