Aktualno
StoryEditor

Najisplativiji je dugoročni rent a car

02. Studeni 2017.

Unajmljeni automobili, za koje se češće upotrebljava općeprihvaćeni engleski izraz ‘rent a car‘, uobičajeni su postav voznih parkova mnogih hrvatskih tvrtki. Mnogo je razloga za to, a najvažniji su štednja, praktičnost, fleksibilnost itd. Iako se pod pojmom ‘rent a car‘ još podrazumijeva najam automobila na kraće vrijeme, tvrtkama je sve zanimljiviji dugoročni rent a car.

Najisplativije rješenje

Danas više od stotinu hrvatskih tvrtki koristi dugoročni najam automobila preko tvrtke Fleet rent a car. Riječ je o najmu vozila na više od mjesec dana, ali ugovor je moguće sklopiti i na nekoliko godina, ovisno o potrebi klijenta i vrsti posla kojom se tvrtka bavi. Isplativije je unajmiti automobil prema potrebi nego ga imati u vlasništvu i održavati, a samo povremeno koristiti. Primjerice, posao nekih tvrtki je sezonski, što povećava potrebu za većim brojem automobila u određenim mjesecima. Neke tvrtke su pak projektno organizirane i unajmljuju vozila na određeno vrijeme shodno trajanju projekta. Dio tvrtki na prvo mjesto stavlja fleksibilnost koju nudi dugoročni rent a car. Ne želi imati dugoročne obveze i troškove povezane s posjedovanjem automobila. Takve tvrtke trebaju vozilo na mjesec dana do nekoliko godina, žele ga mijenjati prema potrebi i financijskim mogućnostima. Ne odgovara im da imaju kreditnu ili leasing obvezu, a neke od njih i nemaju uvjete za leasing ili kredit te nisu sigurne u prihode u idućih tri do pet godina. Uz to, mnoge tvrtke žele izbjeći moguće gubitke i neugodnosti te moći vratiti ili zamijeniti automobil u bilo kojem trenutku bez financijskog tereta, tj. podržavaju trend ‘rent don’t own’. Za takve je tvrtke dugoročni najam najisplativije rješenje.

Velike prednosti

Za tvrtke koje ne žele kreditne ili leasing obveze, a žele zamijeniti ili vratiti vozilo bilo kada bez financijskog tereta, najbolje je rješenje dugoročni rent a car.

Dugoročni rent a car ima velike prednosti u odnosu na operativni leasing i na neki mu je način konkurencija. Kad je riječ o dugoročnom rent a caru, posebno treba istaknuti kao prednost preuzimanje svih financijskih rizika i izrazitu fleksibilnost koju nudi ta vrsta najma. Primjerice, u Fleet rent a caru može se unajmiti vozilo na bilo koje razdoblje, a kao jamstvo plaćanja potrebna je samo rezervacija sredstava na kreditnoj kartici u iznosu jednog ili dva mjesečna najma. U slučaju dugoročnog rent a cara vozilo se može vratiti prije isteka dogovorenog roka ili zamijeniti za veće ili manje bez ikakvih financijskih obveza. Ugovor o najmu može se sklopiti u jednom danu i nije potrebna dokumentacija kakva se traži za odobrenje leasinga, npr. nema procjene boniteta, predujma, troška obrade kredita, zadužnica, mjenica... Fleet rent a car dugoročni najam uključuje: nova vozila, usluge registracije i tehničkog pregleda, osnovno i kasko osiguranje, redovito servisiranje, izvanredno održavanje, zamjensko vozilo u slučaju kvara, zamjenu zimskih i ljetnih guma, dostavu i preuzimanje na željenoj adresi itd., sve ono što leasing ne uključuje.

25. travanj 2024 08:47