Aktualno
StoryEditor

Najljepši parlamenti Europe

28. Siječanj 2018.

U zgradama parlamenta diljem Europe vode se žustre političke rasprave, donose se važne odluke i uvijek nekako instituciju predstavlja sadržaj i njezini ljudi. No, zgrade europskih parlamenata jednostavno su prelijepe da bi ostale skrivene iza politike koju kreiraju. Osim što su prekrasne izvana i iznutra, imaju i zanimljivu povijest. Izabrali smo stoga pet najatraktivnijih parlamenta Europe kako bismo ih predstavili u svom njihovom sjaju.

Rumunjski parlament u Bukureštu

Jedna od najfascinantnijih zgrada europskog parlamenta je definitivno ona u Bukureštu. Kako impresivnim izgledom i veličinom, tako i nevjerojatnim pričama o njezinoj gradnji.

[caption id="attachment_318386" align="aligncenter" width="1000"]Bukurešt Foto: Tim Adams, flickr[/caption]

Kada su krajem osamdesetih godina tadašnji rumunjski diktator Nicolae Ceaucescu i njegova supruga Elena bili u posjetu diktatorskoj obitelji u Sjevernoj Koreji, zapanjile su ih tamošnje monumentalne zgrade za komunističke vođe. Željeli su još raskošniju palaču u svojoj zemlji. I tako je gradnja palače započela 1984. te je današnje velezdanje podignuto u svega pet godina.

Sav mramor izvađen u Rumunjskoj utrošen je upravo u ovu palaču i zauvijek su iscrpljene sve zalihe i nalazišta u Rumunjskoj.

Na izgradnji palače trebali su raditi gotovo svi Rumunji, a materijal za izgradnju morao je biti isključivo iz Rumunjske.  Utrošeno je ukupno milijun kubika mramora.

[caption id="attachment_318387" align="aligncenter" width="980"] Foto: Palace of Parliament - Bucharest[/caption]

Palača izgrađena od kamenih blokova u raznim stilovima najveća je zgrada parlamenta u Europi i druga u svijetu s ukupno 350.000 četvornih metara te je vidljiva i s Mjeseca.

[caption id="attachment_318389" align="aligncenter" width="805"] Foto: Palace of Parliament - Bucharest[/caption]

Mađarski parlament u Budimpešti

Palača smještena u Budimpešti na samoj obali rijeke Dunav, naziva Országház ili u prijevodu Narodna kuća, dom je mađarskog parlameta. Za izgradnju ove bajkovite građevine u neogotičkom stilu bilo je potrebno punih sedamnaest godina. Gradnja je trajala od 1885. do 1902. godine.

[caption id="attachment_318391" align="aligncenter" width="1000"]Budimpešta Foto: Andrew Moore, flickr[/caption]

Iako građevina još nije bila dovršena, Mađarski parlament simbolički je otvoren 1896. godine, označavajući tisućljetnu obljetnicu dolaska Mađara na to područje, dok je broj 96 predstavljao visinu u metrima te velebne palače.

[caption id="attachment_318392" align="aligncenter" width="810"]parlament Foto: parlament.hu[/caption]

Dugačka 268, široka 123 metara, prostire se na površini od 18 tisuća metara kvadratnih i upravo je to čini drugim najvećim parlamentom u Europi. U unutrašnjosti građevine nalazi se 691 soba, a impresivna kupola građevine pozlaćena je sa 40 kilograma zlata.

[caption id="attachment_318393" align="aligncenter" width="810"]parlament Foto: parlament.hu[/caption]

Westminsterska palača u Londonu

London je doista poznat po svojoj klasičnoj arhitekturi, a Westminsterska palača je epitet za to. Građena u engleskom gotičkom stilu, ovaj prekrasni primjer arhitekture slikovita je pozadina u mnogim filmovima. Westminsterska palača pruža osjećaj umjetnosti i arhitekture 19. stoljeća.

[caption id="attachment_318394" align="aligncenter" width="1772"]London Foto: Sandra 25, flickr.[/caption]

Uništena u požaru

Prva palača izgrađena je još u 11. stoljeću te je 1512. izgorjela u požaru. No, to nije jedini put. Godine 1834. još strašniji požar je uništio palaču. Ponovna je obnova palače započela 1840. godine i trajala je čak trideset godina, pretrpjevši prekoračenja proračuna, ali i smrt oba glavna arhitekta. Najpoznatiji toranj palače je, svima dobro poznat, Big Ben.

[caption id="attachment_318395" align="aligncenter" width="1000"]london Foto: UK Parliament, flickr (House of Lords Chamber)[/caption]

U samoj palači nalazi se preko tisuću soba, 100 stubišta i 4,8 kilometara hodnika. U prizemlju su uredi, blagovaonice i barovi, na prvom katu su parlamentarne prostorije, a na ostala dva su uredi i zbornice.

[caption id="attachment_318397" align="aligncenter" width="750"]London Foto: UK Parliament, flickr[/caption]

Reichstag u Berlinu

Bundestag se u Berlin uselio 1999. godine, u istu zgradu u kojoj se nalazio parlament i u doba Adolfa Hitlera. To je zgrada naziva Reichstag. Prije toga, punih 56 godina Njemački se parlament nalazio u Bonnu.

[caption id="attachment_318399" align="aligncenter" width="900"]Njemačka Foto: Tobias Nordhausen, flickr[/caption]

Reichstag je izgorio u podmetnutom požaru, a za vrijeme Drugog svjetskog rata pretrpio je ogromne štete. Djelomična obnova dogodila se u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, ali tek nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine predložena je rekonstrukcija u punoj veličini i konačno je započela, pod vodstvom britanskog arhitekta Normana Fostera. Nakon završetka 1999. godine, Reichstag ponovno je postao mjesto susreta njemačkog parlamenta- modernog Bundestaga.

[caption id="attachment_318400" align="aligncenter" width="717"] Foto: Deutscher Bundestag[/caption]

Fosterov moderan dizajn, kombinacija čelika i stakla, predstavlja ponovno ujedinjenje Njemačke. Najdojmljiviji dio zgrade, nova staklena kupola na povijesnoj zgradi reprezentativan je primjer suvremene arhitekture i danas jedna od najposjećenijih znamenitosti Berlina.

[caption id="attachment_318402" align="aligncenter" width="804"] Foto: Abariltur, flickr[/caption]

Binnenhof u Nizozemskoj

U nizozemskom kraljevskom gradu na moru, u Haagu centralno je mjesto nizozemske vlade. Kompleks zgrada naziva Binnenhof najstarija je zgrada parlamenta u svijetu u kojoj se sastaju zastupnici. Ovaj povijesni kompleks iz 13. stoljeća odiše dugom nizozemskom prošlošću i tradicijom.

[caption id="attachment_318403" align="aligncenter" width="5184"]Binnenhof Foto: Barbara Hermans, flickr[/caption]

Bez sumnje, najzanimljiviji dio Binnenhofa je Dvorana vitezova. Ova monumentalna građevina podignuta je kao dvorac grofovima, ali sadašnji oblik dovršen je krajem prošlog stoljeća. Dvorana vitezova izvorno je bila namjenjena za velike lovačke zabave organizirane za grofove Nizozemske, a služila je ujedno kao i sudnica.

[caption id="attachment_318404" align="aligncenter" width="810"]binnenhof Foto: ben_leash, flickr[/caption]

Na drvenim gredama unutar sudnice mogu se uočiti pomalo zastrašujuća drvena lica s jednim velikim uhom. Smatra se da su tijekom saslušanja optuženici morali govoriti samo istinu jer se sve čulo kroz velike uši koje je slušala ‘viša sila‘.

[caption id="attachment_318405" align="aligncenter" width="810"] Foto: The Michis, flickr[/caption]

21. travanj 2024 11:37