Aktualno
StoryEditor

Najsnažniji rast industrije eurozone u 17 i pol godina

02. Prosinac 2017.

Aktivnosti u industriji eurozone snažno su ubrzale u studenom, zabilježivši najsnažniji tempo rasta u 17 i pol godina zahvaljujući rekordnom priljevu novih izvoznih narudžbi, pokazalo je u petak istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone poskočio je u studenom na 60,1 bod, s 58,5 bodova u studenom, pokazuju konačni izračuni Markita. Time je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka blago povisila početnu procjenu njegove vrijednosti.

>>>Zapošljavanje u eurozoni u listopadu najsnažnije u više od 10 godina – Markit

- Istraživanja za studeni pokazala su jasno poboljšanje vrijednosti PMI-ja za sve zemlje, što je rezultiralo najboljim rezultatom industrijskog sektora eurozone od vrhunca dot.com uzleta prije više od 17 godina, konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

- Viša je vrijednost PMI-ja zabilježena samo u jednom mjesecu (travnju 2000. godine) u cijeloj povijesti istraživanja, naglašava Williamson.

Rekordan priljev novih izvoznih narudžbi pratio je najsnažniji tempo zapošljavanja od 1997. godine kada su u Markitu počeli pratiti te pokazatelje.

- S obzirom na naglo jačanje potražnje za inputom prouzročeno snažnim ubrzanjem proizvodnje, ne čudi što uska grla u lancima nabave iz proteklim mjesecima spadaju među najozbiljnija u povijesti eurozone, ističe Williamson.

>>>Rast izvoza i pad uvoza ojačao BDP eurozone

Izdvaja i znatno pojačana ulaganja u strojeve, koja po njemu upućuju na zaključak da proizvođači očekuju nastavak uzleta i u dobrom dijelu iduće godine. U Markitu napominju i da je uzlet proizvodnog sektora bio ravnomjerno raspoređen među vodećim gospodarstvima eurozone. Njemačka je pritom uobičajeno prednjačila rastom aktivnosti u industriji tek neznatno ispod rekordne razine.

Francuska i talijanska industrija također su bilježile najbolji mjesec u gotovo sedam godina dok je u Španjolskoj rezultat još dojmljiviji s obzirom na najsnažniji rast u gotovo 11 godina, napominju u Markitu.

- Čini se da će odlični podaci iz studenog dodatno potvrditi ovogodišnju globalnu dominaciju industrije eurozone, konstatira Williamson.

27. travanj 2024 00:05