Aktualno
StoryEditor

Najveća investicija u biznis s cannabisom – vlasnik piva Corona ulaže 4 milijarde dolara

19. Kolovoz 2018.

Vlasnik Corona piva, Constellation Brands, nastavlja sa širenjem svojeg utjecaja na tržištu legalne marihuane. Krajem prošle godine Constellation Brands stekao je manjinski udio u kanadskoj kompaniji Canopy Growth, najvećem svjetskom proizvođaču kanabisa, a sada najavljuju novo ulaganje vrijedno 3.8 milijardi dolara kako bi pojačali svoj utjecaj u kompaniji i bili vlasnici ukupno 38 posto kompanije.

Službenim potpisivanjem ugovora ova će akvizicija biti jedan od najvećih poslova vezanih uz industriju marihuane, javlja Time.

>>>Vlasnik Corone kupuje udio u najvećem svjetskom proizvođaču kanabisa

Sve je više proizvođača alkoholnih pića koji prepoznaju važnost tržišta marihuane, te nastoje iskoristiti kanabis kao ključni sastojak svojih proizvoda.

Nakon najave o kupnji dodatnog udjela vrijednost dionica Canopyja skočila je za 52 posto što je najveća vrijednost otkako je kompanija uvrštena na burzu 2010. godine. S druge strane, vrijednost dionice Constellation Brandsa pala je za 9.2 posto.

Federalni zakoni SAD-a i dalje ne dozvoljavaju konzumaciju marihuane, no države kao što su Kalifornija i Colorado su ovu biljku legalizirale.

>>>Dionice marihuane poskočile nakon legalizacije u Kanadi

Samim time rastu i očekivanja kako će SAD jednog dana postati najveće potrošačko tržište marihuane. Ipak, ulazak na tržište SAD-a za tvrtke ove industrije nije jednostavan prvenstveno zbog Trumpove administracije, a čelnici navedenih kompanija ističu kako ne planiraju prodavati proizvode koji sadrže kanabis osim ako to nije dozvoljeno na svim razinama vlasti.

>>>Kanada prva država G7 koja je legalizirala kanabis

Canopy je trenutačno prisutan u 11 zemalja diljem svijeta, a fokusirani su na daljnji međunarodni rast. Prema podacima koje su objavile Arcview Market Research i BDS Analytics globalna potrošnja marihuane do 2022. godine će se utrostručiti i dosegnuti vrijednost od 32 milijarde dolara.

24. travanj 2024 10:41