Aktualno
StoryEditor

Najveće godišnje okupljanje WordPress zajednice prvi put u Zagrebu

22. Svibanj 2017.

WordCamp Zagreb, najveće godišnje okupljanje WordPress zajednice u Hrvatskoj, održat će se ove godine po prvi puta u Zagrebu, od 1. do 3. rujna, sa središnjim konferencijskim danom u Muzeju suvremene umjetnosti. WordCamp Zagreb organizira hrvatska WordPress zajednica u suradnji s WordPress Foundation – fondacijom koja se brine o razvoju WordPressa na svjetskoj razini.

Nakon dva izuzetno uspješna godišnja izdanja hrvatskog WordCampa – WordCampa Rijeka 2015. i WordCampa Split 2016. – koja su zajedno okupila više od 500 sudionika čiji su profesionalni život ili hobi vezani uz WordPress, organizatori vjeruju da će prvi zagrebački WordCamp biti dosad najveće pojedinačno događanje u Hrvatskoj vezano uz WordPress. Tradicija hrvatske WordPress zajednice je da se ovo glavno godišnje okupljanje svaki put održava u drugom gradu.

WordPress zajednica ključ je uspjeha ove open source platforme. WordPress je najpopularnija svjetska platforma za objavljivanje sadržaja na webu koju trenutačno koristi više od 27 posto svjetskih internet stranica, odnosno oko 60 milijuna web stranica različite namjene – od osobnih blogova preko portala raznih vrsta do e-trgovina. Od 2003. godine kada je nastao, WordPress je postao jedan od najvažnijih svjetskih open source projekata kroz koji se demokratizira online izdavaštvo te se promiču vrijednosti zajedničkog rada i doprinosa projektima otvorenog koda.

Razgranata, neformalna WordPress zajednica, koja rado pomaže drugim korisnicima WordPressa prilikom implementacije web projekata, razvija dodatne programske module ili prevodi WordPress na druge jezike također je jedan od glavnih razloga globalnog uspjeha WordPressa. Krovna okupljanja na razini gradova, odnosno u slučaju Hrvatske na nacionalnoj razini kroz ovogodišnji WordCamp Zagreb, središnja su mjesta druženja, razmjene iskustava, učenja i ostvarivanja novih kontakata.

WordCamp Zagreb i ove će se godine tradicionalno održati tijekom tri dana. Središnji konferencijski dan bit će obilježen predavanjima vrhunskih domaćih i međunarodnih predavača, od kojih su mnogi na WordCamp događanjima u drugim zemljama proglašeni najboljim predavačima. Dan prije glavnog konferencijskog dana, WordCamp Zagreb organizirat će niz radionica namijenjenih polaznicima različitih razina znanja – od onih koji WordPress koriste za objavljivanje vlastitih sadržaja i uređivanje web stranica pa do programera i drugih stručnjaka u području web developmenta. Treći dan WordCampa Zagreb također će već tradicionalno biti posvećen onima koji sudjeluju u razvoju samog WordPressa, njegovih modula ili lokalizaciji na hrvatski jezik.

Održavanje WordCampa Zagreb među prvima su svojim pokroviteljstvom pomogli Neuralab, Databox i Algebra.

16. travanj 2024 11:10