Aktualno
StoryEditor

Najveći europski proizvođač šećera izvijestio o snažnom rastu dobiti

13. Listopad 2022.

Najveći europski proizvođač šećera Suedzucker izvijestio je u četvrtak o snažnom rastu dobiti u drugom poslovnom tromjesečju i potvrdio prognozu o njezinom skoku u cijeloj godini, unatoč višim troškovima energije i sirovina.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s kolovozom Suedzuckerova operativna dobit porasla je za 79,5 posto, na 153 milijuna eura, podržana dobrim rezultatima u poslovanju s biogorivima CropEnergies, ističe se u priopćenju.

Kompanija je potvrdila procjenu iz kolovoza prema kojoj bi u poslovnoj godini koja završava u veljači iduće godine trebala iznositi od 450 do 550 milijuna eura. U prethodnoj poslovnoj godini iznosila je 332 milijuna eura.

Europska unija ostat će neto uvoznik šećera u sezoni 2022/2023., a Suedzucker će imati pozitivno tržišno okruženje, priopćila je tvrtka.

- To bi Suedzuckeru trebalo omogućiti da drastično povećanje troškova sirovina i energije prenese na klijente, a značajno povećanje cijena šećera krenut će u listopadu 2022. godine - ističu.

U Europi je površina zasijana šećernom repom koja će biti ubrana ove zime manja oko četiri posto nego u prethodnoj sezoni, ističu.

- Cijene šećera u svijetu i u EU nastavljaju rasti i uvjereni smo da ćemo postići daljnje poboljšanje cijena za Suedzuckerovu proizvodnju u narednim mjesecima - rekao je glasnogovornik Suedzuckera za Reuters.

- Kampanja prerade ovogodišnje berbe započela je u rujnu i za sada dobro napreduje, a kiša koja je proteklih tjedana padala u Njemačkoj mogla bi pozitivnoj utjecati na urod u kasnijoj fazi - naveli su.

Uprava ipak napominje da će poslovni rezultati ovisiti o dostatnoj opskrbi energijom nakon što je Rusija smanjila isporuke Europi.

Suedzucker se proteklih godina aktivno nastojao više oslanjati na plin kako bi smanjio ugljični otisak.

- Proteklih mjeseci analizirani su alternativni izvori energije, poput ugljena ili nafte, radi eventualne zamjene plina u svim našim šećeranama, ali još uvijek pretežito koristimo plin - rekao je glasnogovornik.

25. travanj 2024 09:33