Aktualno
StoryEditor

Najveći tjedni skok cijena nafte od srpnja prošle godine

26. Ožujak 2018.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 5,5 posto, dosegnuvši najviše razine od siječnja, što se ponajviše zahvaljuje poruci iz Saudijske Arabije da će OPEC i njegovi saveznici i u 2019. trebati zadržati ograničenu proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 6,4 posto, na 70,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,5 posto, na 65,88 dolara. To su njihove najviše razine od siječnja.

>>>Mladen Pejnović: Kameno doba nije završilo zbog manjka kamena. Slično će završiti i naftna era

Najveći tjedni skok cijena nafte od srpnja prošle godine zahvaljuje se nizu razloga, a ponajviše izjavi saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da bi članice OPEC-a i njezini partneri i iduće godine trebali zadržati smanjenu proizvodnju kako bi se umanjile globalne zalihe nafte.

Od siječnja 2017. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i time poduprli cijene.

‘Niz je razloga za rast cijena nafte prošloga tjedna, od izvješća o smanjenju zaliha, preko napetosti između Saudijske Arabije i Irana, do poruka saudijskog ministra energetike‘, kaže Matt Smith, direktor u tvrtki Clipper Data.

Solidna potražnja i trgovinski ratovi

Podršku cijenama pružaju i naznake jačanja potražnje, što se zahvaljuje stabilnom rastu globalnog gospodarstva.

"Niz je razloga za rast cijena nafte prošloga tjedna, od izvješća o smanjenju zaliha, preko napetosti između Saudijske Arabije i Irana, do poruka saudijskog ministra energetike", kaže Matt Smith, direktor u tvrtki Clipper Data.

>>>MOL Grupa u 2017. ostvarila najveću dobit u posljednjih deset godina

Stoga većina analitičara procjenjuje da je potražnja solidna unatoč napetosti između SAD-a i Kine oko carina koja bi mogla pogoditi naftna tržišta.

U četvrtak je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao memorandum koji omogućuje uvođenje carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe. Na to je kinesko ministarstvo trgovine poručilo da se Kina ne boji upustiti u trgovinski rat i objavilo planove o uvođenju carina do 3 milijarde dolara na uvoz proizvoda iz SAD-a.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine pogodio bi i tržišta nafte, no zasad su na tom tržištu jači utjecaji drugih čimbenika koji podržavaju cijene nafte, smatra većina analitičara.

>>>Više cijene nafte pomogle Rosenftu udvostručiti dobit

Zbog toga analitičari u banci Morgan Stanley procjenjuju da bi cijena barela na londonskom tržištu mogla dosegnuti 75 dolara u trećem tromjesečju, kada sezonska potražnja doseže vrhunac.

Analitičari te banke ističu da je tržište udaljeno "samo tri do četiri tjedna od vrhunca sezone radova na održavanju rafinerija, nakon čega bi potražnja za sirovom naftom i derivatima trebala ubrzati".

Postojan rast proizvodnje u SAD-u

No, pažljivo se prate i podaci o proizvodnji nafte u SAD-u, s obzirom da ona neprestano raste, što umanjuje utjecaj smanjene proizvodnje OPEC-a na cijene ‘crnog zlata‘.

Na daljnji rast proizvodnje u SAD-u ukazuju podaci tvrtke Baker Hughes, prema kojima je broj bušotinskih postrojenja u SAD-u prošloga tjedna porastao za njih četiri, na ukupno 804, najvišu razinu u tri godine.

>>>Petrol lani zabilježio 4,5 milijardi eura prihoda

To je već osmi rast broja tih postrojenja u posljednjih devet tjedana.

U istom lanjskom razdoblju bilo je aktivno samo oko 600 bušotinskih postrojenja, što pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ove razine cijena, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju.

03. listopad 2022 01:57