Aktualno
StoryEditor

Nakon blistavog početka godine gospodarstvo eurozone očekivano usporilo

06. Ožujak 2018.

Aktivnosti u gospodarstvu eurozone očekivano su usporile u veljači nakon što su u prethodnom mjesecu porasle najsnažnijim tempom u gotovo 12 godina, izvijestila je u ponedjeljak londonska tvrtka Markit, čiji podaci pokazuju sporiji priljev novih narudžbi i proizvodnje.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u veljači na 57,1 bod, s 58,8 bodova koliko je iznosio u siječnju, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka. Time je snizila početnu procjenu njegove vrijednosti za 0,4 boda.

>>>Zbog snažnijih ulaganja i proizvodnje francusko gospodarstvo poraslo više od prognoziranog

- Čini se da je gospodarstvo eurozone u veljači posrnulo nakon blistavog početka godine, konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Naglašava pritom kako je prerano da se iz pada PMI-ja u prošlom mjesecu izvode bilo kakvi zaključci, dodajući kako "se spuštanje s visoke siječanjske razine ionako očekivalo".

>>>Krhak gospodarski oporavak u Italiji mogli bi zakočiti izbori

- Primjerenije je razmotriti povišene razine koje istraživanje i dalje pokazuje, drži on.

Tako proizvodni i uslužni sektor i dalje bilježe najbolja razdoblja rasta u sedam godina, unatoč usporavanju priljeva novih narudžbi i proizvodnje.

Gomilanje narudžbi

Iako je priljev novih narudžbi usporio, njegov tempo još uvijek prenapreže kapacitete kompanija, kao što pokazuje nastavljeno gomilanje nerealiziranih narudžbi.

Očekivanja poslovnih čelnika zadržala su se u veljači blizu najviše razine u osam mjeseci, zabilježene u siječnju, a kombinacija aktualnog snažnog tempa rasta i očekivanog povećanja poslovanja u predstojećem razdoblju generira daljnje otvaranje novih radnih mjesta, primjećuju u Markitu.

>>>Znatno usporavanje BDP-a u posljednjem kvartalu 2017.

Aktivnosti su usporile u svim vodećim gospodarstvima eurozone iako je njihov tempo i dalje solidan. Njemačka je na čelu ljestvice zemalja s najvišom vrijednošću indeksa a slijede Francuska i Španjolska.

- Raspoloživi PMI u ovoj godini upućuju na zaključak da bi eurozona mogla zabilježiti najsnažniji tromjesečni rast u 12 godina, koji bi odgovarao rastu BDP-a za živahnih 0,8 do 0,9 posto na tromjesečnoj razini, zaključuje Williamson.

18. travanj 2024 17:55