Aktualno
StoryEditor

Nakon pet godina negativnih kamata Danci bogatiji no ikad

09. Veljača 2017.

Nakon pet godina negativnih kamatnih stopa, u Danskoj su domaćinstva bogatija no ikad. Svjetski rekorderi u negativnim kamatama, sada upisuju rekorde u bankovnoj štednji. Danske banke pretrpane su novcem, piše Bloomberg.

Negativna kamatna stopa znači  da središnja ili komercijalna banka ne nudi prinos, već naplaćuje čuvanje novca; umjesto da deponenti/štediše dobiju novac za depozite/štednju, oni redovno moraju plaćati za čuvanje novca u banci.

Podaci danske Središnje banke pokazuju da je u prosincu iznos bankovne štednje porastao na 812,3 milijardi danskih kruna (117.1 milijarda američkih dolara), što je prema procjeni Nykredit banke najviša razina u 16 godina, otkad se vodi takva statistika. To je rekordan iznos i kada se iznos prilagodi inflaciji i sezonskim faktorima.

- Danci su imali ‘impresivan rast realnih plaća‘, rekao je Tore Stramer, glavni ekonomist Nykredita, za Bloomberg. -Negativne kamate (referentna kamatna stopa na depozit je minus 0,65%) poklopile su se sa stalnim rastom zaposlenosti i, još važnije, s procvatom stambenog tržišta, kazao je Stramer dodavši da su se banke suzdržale od uvođenja negativnih kamata za građane. On procjenjuje da u prosjeku svaki muškarac, žena i dijete u Danskoj imaju po 21 000 dolara na štednom računu.

- Imamo takav ‘vjetar u leđa‘ što se tiče prihoda domaćinstava da Danci mogu istovremeno povećati potrošnju, smanjiti dugove i povećati svoje bogatstvo, istakao je glavni ekonomist Nykredita.

Porastao je i broj Danaca koji višak novca ulažu u investicijske fondove. Tako je u 2016. godini broj ulagača s 42 000 porastao na 832 000 privatnih osoba, što je najveći broj u više od pola desetljeća. Postoji i nagovještaj da će rekordna razina bogatstva ohrabriti Dance da počnu otplaćivati najveći bruto dužnički teret bogatog svijeta. Prvi put nakon 2019. godine, udio vlasnika nekretnina koji otplaćuju glavnicu hipotekarskog kredita premašuje udio onih koji otplaćuju samo kamatu.

18. travanj 2024 15:33